Pentagon odbacio članak o tajnim operacijama u Iranu

Pentagon je u ponedjeljak oštro kritizirao novinski članak prema kojemu Amerika pojačava aktivnost u Iranu kako bi identificirala potencijalne nuklearne i druge mete.

"Očite nuklearne ambicije iranskoga režima i njegova pokazana podrška terorističkim organizacijama globalni je izazov koji zaslužuje ozbiljniji tretman nego što je Seymour Hersh pružio u članku naslovljenom s 'Ratovi koji dolaze' u New Yorkeru", kaže se u priopćenju glasnogovornika Pentagona Lawrencea DiRite, objavila je agencija Reuters.

Hershov članak objavljen u nedjelju bio je "tako prepun pogrešaka u temeljnim činjenicama da je uništen kredibilitet cijeloga teksta", dodao je DiRita.

Hersh je napisao da je američki predsjednik George Bush potpisao niz tajnih naredaba kojima omogućuje tajnoj skupini komandosa i ostalih pripadnika specijalnih snaga da provode tajne operacije protiv mogućih terorističkih meta u čak deset zemalja Bliskoga istoka i južne Azije, što DiRita nije želio komentirati.

Prema tekstu u New Yorkeru, Iran je sljedeća etapa "rata protiv terorizma", prenosi agencija France Presse.

Hersh prenosi i riječi neimenovana vladina konzultanta tijesno povezanoga s ministarstvom obrane: "Civili u Pentagonu žele ići u Iran i uništiti što više vojne infrastrukture", piše agencija dpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No Hersh nije, uočava dpa, izravno pripisao postojanje takvih misija nekom izvoru. U tekstu se uglavnom prenose riječi neimenovanih bivših obavještajaca i savjetnika u Pentagonu.

"Izvori g. Hersha daju mu glasine, insinuacije i tvrdnje o sastancima koji se nisu održali, programima koji ne postoje i izjavama dužnosnika koje oni nisu dali", kaže se u DiRitinu priopćenju.

Udarom na Iran, ministar obrane Donald Rumsfeld i njegov zamjenik Paul Wolfowitz, koje se općenito smatra idejnim tvorcima iračkoga rata, vjeruju da će se iranski režim srušiti čim se pokaže slabijim nego što se vjerovalo, kao što se dogodilo sa Sovjetskim Savezom, prenosi dpa tvrdnju Seymoura Hersha, dobitnika Pulitzerove nagrade, poznatoga i po tome što je prvi pisao o zlostavljanju zatočenika u zatvoru Abu Ghraib.

Direktor za komunikacije Bijele kuće Dan Bartlett rekao je CNN-u da je članak prepun netočnosti i kako ne vjeruje da su neki njegovi zaključci utemeljeni na činjenicama.

Sjedinjene Države, rekao je, surađuju s europskim saveznicima kako bi uvjerile Iran da ne stvara nuklearno oružje.

(Hina) xvm/xsl ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara