Pentagon opet povećava broj pripadnika elitnih postrojbi

Pentagon opet povećava broj pripadnika elitnih postrojbi

"PENTAGON očekuje da će za nekoliko godina imati oko 65 tisuća vojnika u jedinicama za specijalne operacije, što je dvostruko više nego prije napada 11. rujna 2001. godine", rekao pomoćnik američkog ministra obrane Michael Vickers.

Vickers je zadužen za nadzor specijalnih vojnih jedinica i rat niskog intenziteta, objasnio je da će se tim povećanjem biti osiguran dovoljan broj zelenih beretki, mornaričkih foka i drugih elitnih jedinica kako bi se vojska u potpunosti mogla suprotstaviti ekstremističkih prijetnjama s kojima se suočava SAD u cijelom svijetu.

Agresivan projekt širenja specijalnih jedinica, koje predvode borbu američke vojske protiv al-Qaede i drugih ekstremističkih organizacija, obznanjen je početkom 2006. Te postrojbe raspoređene su u čak 60 zemalja diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 15 tisuća pripadnika elitnih jedinica odnosno 30 posto, od ukupno njih ukupno 50 tisuća, smatra se operacijskom jezgrom. Osam posto njih se trenutno nalazi na Bliskom istoku i u južnoj Aziji, a najviše u Iraku i Afganistanu.

Operacijska jezgra će se prema dosadašnjem planu proširenja povećati za skoro pet tisuća vojnika, kazao je Vickers dodavši da je takvo povećanje najveće povećanje jedinica za specijalne postrojbe.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara