Pentagon planira razgovore o novom nuklearnom oružju

ADMINISTRACIJA američkog predsjednika Georgea Busha planira tijekom godine održati sastanak na kojem će razmotriti mogućnost proizvodnje nove generacije nuklearnog oružja za napade na teško dostupne ciljeve, poput podzemnih bunkera, stoji u dokumentu kojega je objavila skupina za borbu protiv nuklearnog naoružanja.

Skupina ´Los Alamos´ objavila je na svojim web-stranicama zapisnik sa sastanka Pentagona održanog 10. veljače na kojem je najavljen tajni sastanak i ´rasprava o tome koje vrste novog nuklearnog oružja proizvoditi, kako ga testirati.....i kako tu ideju ´prodati´ Kongresu i američkoj javnosti´.

Po objavljenom dokumentu, sastanak vojnih dužnosnika i stručnjaka za nuklearnu energiju trebao bi se održati u stožeru Strateškog zapovjedništva američke vojske u Omahi, 4. kolovoza 2003. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasnogovornik Pentagona te navode nije mogao potvrditi.

Dokument je objavljen u vrijeme kada Bushovi kritičari sumnjaju da njegova administracija razmišlja o snižavanju praga za upotrebu nuklearnog oružja u ratnim prilikama.

Ministar obrane Donald Rumsfeld nedavno je pred senatskim Odborom za obranu ustvrdio da neke zemlje izgrađuju podzemne bunkere za proizvodnju i skladištenje oružja. Rekao je da je ´nesposobnost da se dođe do tih bunkera ozbiljna prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara