Pentagon planira skupinu za borbu protiv oružja masovnog uništenja

Američko Ministarstvo obrane u najnovijem izvješću o strategiji predlaže uspostavu specijalne vojne skupine koja bi sprječavala da oružje masovnog uništenja iz zemalja poput Sjeverne Koreje i Irana bude prenošeno terorističkim skupinama, piše u petak The Washington Times (WT).

Postrojba će imati nekoliko stotina vojnika i sastojat će se od specijalnih snaga i obavještajnog osoblja, piše WT.

List kaže da je prijedlog dio izvješća koje će ministar obrane Donald Rumsfeld poslati Kongresu i Bijeloj kući 6. veljače.

Buduća postrojba će imati sposobnost presretanja i osiguranja nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja prije nego padne u ruke teroristima, piše list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najnovija oružja masovnog uništenja koja predstavljaju prijetnju uključuju oružje s elektromagnetskim pulsom, prenosiva nuklearna sredstva, genetski proizvedene otrove i nova kemijska oružja, navodi izvješće.

Jezgru nove vojne skupine činit će 20. zapovjedništvo za podršku američke kopnene vojske koja će do 2007. postati postrojba za brze reakcije za "zapovijedanje i kontrolu misijama za uklanjanje oružja masovnog uništavanja", navodi se u izvješću.

Izvješće također kaže da Pentagon sljedeće godine planira dodati novih 8.000 vojnika svojim elitnim snagama za specijalne operacije kako bi ojačao mogućnosti američke vojske za borbu protiv terorista.

(Hina) xsl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara