Peratović se protivi imenovanjima Karamarka i Buljevića: Oni su me progonili!

Peratović se protivi imenovanjima Karamarka i Buljevića: Oni su me progonili!

"KAKO je moguće da se unapređuju službenici koji su prema vlastitim dokumentima odgovorni za progon novinara?", pita se slobodni novinar  Željko Peratović u otvorenom pismu medijima u kojem se podsjeća na godišnjicu njegova uhićenja.

Podsjetimo, prije godinu dana, točnije 17. listopada, novinaru Peratoviću je u stan upala policija i zaplijenila računala, mobitel i papirologiju, pod sumnjom da je odao državnu tajnu. Nakon sedmosatnog pretresa Peratović je odveden u policijsku postaju u Heinzelovoj ulici, gdje je zadržan i pušten tek sljedećeg dana. Oduzeto mu je tada oko tri tisuće dokumenata za koje Peratović kaže da su to razni tekstovi koje je objavljivao u Globusu i Nacionalu, ali ne i državne tajne.

Što je sa prijavom protiv Peratovića?

"Kod Državnog odvjetništva protiv mene se nalaze tri kaznene prijave. Jedna je od SOA-e, druga policije, a treća privatne osobe koja je najvjerojatnije u suradničkom statusu sa SOA-om. Zahvaljujući angažmanu HND-a i javnosti nisam dulje zadržan u pritvoru, vraćena mi je oprema, ali do sada nisam dobio natrag svoj novinarski arhiv a DORH nije ni odbacio te kaznene prijave, ali ni podigao optužni prijedlog", kaže danas Peratović.

Naglašava da su Tomislav Karamarko i Josip Buljević još u rujnu prošle godine tražili od Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da DORH pokrene postupke protiv njega. Karamarko je prije dva dana predložen za ministra unutarnjih poslova, dok će Buljević naslijediti Karamarka na čelu SOA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stigma državnog neprijatelja

"Skoro godinu dana sam pod 'ozakonjenom' cenzurom i to zbog stigme državnog neprijatelja. Nemam posla i u strahu sam za svoju egzistenciju jer nemam nikakve informacije što je policija poduzela po mojoj prijavi da mi se prijetilo", ističe Peratović u svojem otvorenom pismu.  Također, Peratović podsjeća kako je od Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija svojedobno dobio odgovor da SOA u njegovom slučaju nije kršila zakon, dok saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost do danas nije odgovorio na njegova pitanja.

"Nisam dobio odgovor ni od predsjednika HHO-a Ive Banca kojega sam u dva navrata tražio da me primi kako bih mu izložio svoj problem", tvrdi Peratović u otvorenom pismu.

I.Ć.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara