Peres zadovoljan izborom Mazena za palestinskog premijera

BIVŠI izraelski ministar vanjskih poslova Shimon Peres u nedjelju je izrazio zadovoljstvo izborom Mahmuda Abbasa (Abu Mazena) za palestinskog premijera, a taj su izbor pozdravili i drugi izraelski dužnosnici, među njima i premijer Ariel Sharon.

´To je ozbiljan i odgovoran čovjek s jasnim stajalištima i namjerama´, izjavio je Peres za izraelski radio.

Središnje vijeće Organizacije za oslobođenje Palestine (PLO) u subotu je u Ramallahu odobrilo načelo o uspostavi položaja premijera i izboru umjerenoga Mahmouda Abbasa, najbližeg suradnika Jasera Arafata, na to mjesto.

Izraelski premijer Sharon ´povoljno je primio´ imenovanje Abu Mazena, no naglasio je da treba ´pažljivo provjeriti kakvim će ovlastima raspolagati u odnosu na Jasera Arafata´, prenio je radio.

´Nadam se premijeru s autoritetom koji će Palestince povesti u drugom smjeru´, izjavio je pak izraelski ministar obrane Shaul Mofaz, govoreći o 29-mjesečnom palestinskom ustanku za neovisnu državu tijekom kojeg je poginulo gotovo tri tisuće osoba, velikom većinom Palestinaca.

Abbas (63), je izjavio da prije nego što prihvati imenovanje želi vidjeti koje će ovlasti imati. Odluka da prihvati položaj premijera mogla bi označiti prekretnicu u intifadi, koju je kritizirao zato što poduzima napade na Izraelce, umjesto općih prosvjeda.

O ovlastima koje će imati novi premijer raspravljat će palestinska zakonodavna vlast u ponedjeljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara