Performans i izložba D. Martinisa o razbijanju Brozova kipa

U galeriji O.K. Multimedijalnog centra u Rijeci večeras je performansom Dalibora Martinisa pod nazivom "J.B.T: 27. XII. 2004." otvorena izložba fotografije, na kojoj je predstavljena umjetnička akcija tog autora izvedena u Kumrovcu.

Martinisov performans sastojao se u rezanju glave replike Augustinčićeva kipa Josipa Broza Tita, visoke 20-ak centimetara, električnom brusilicom. Nakon rezanja Martinis je kip postavio u ležeći položaj uz odrezanu glavu.

Autor je kazao da je time želio obilježiti i ostaviti trag i sjećanje na događaj od 27. prosinca 2004. kad su nepoznati počinitelji eksplozivom otkinuli glavu na Brozovu kipu, postavljenu ispred memorijalnog centra u Kumrovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Martinisova izložba sastoji se pak od jedne fotografije velikog formata oko 1,5 puta 1,5 metar, na kojoj je sam autor privremeno zauzeo prazno mjesto na postolju kipa u Kumrovcu. Fotografija je napravljena u spomen na dan razbijanja kipa Josipa Broza, navodi autor.

Dalibor Martinis (1947.) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na mnogim međunarodnim izložbama i festivalima, a radovi mu se nalaze u nekoliko svjetskih muzeja. Godine 1996. nagrađen je "Vjesnikovom" nagradom "Josip Račić", a 1998. Nagradom grada Zagreba.

(Hina) xdsil ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara