Perišić pod istragom Haškog suda zbog zločina u Hercegovini?

GENERAL nekadašnje JNA Momčilo Perišić je pod istragom Haaškog tribunala zbog sumnje za zločine nad civilnim pučanstvom počinjenim na mostarskom području 1992. u vrijeme kad je zapovijedao Hercegovačkim korpusom JNA i rezervistima iz Srbije stiglim na ratište u Hercegovinu, potvrdio je danas županijski hercegovačko-neretvansko tužiteljstvo u Mostaru.

Glavni županijski tužitelj u Mostaru Mirsad Resulović je za Hinu izjavio kako je Sud iz Mostara dostavio Haaškom tužiteljstvu dokumentaciju o ulozi generala Perišića na mostarskom području prije jedanaest godina. Resulović veli kako ima saznanja da će Haaško tužiteljstvo uskoro podići optužnicu protiv generala Perišića u kojoj će ga se teretiti za ratne zločine protiv civilnog pučanstva u Mostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Postrojbe kojima je zapovijedao general Perišić, objašnjava županijski tužitelj, jedne su noći zarobili, a zatim strijeljali svih 111 stanovnika jedne zgrade u Mostaru, među kojima većinom Bošnjake i nekoliko Hrvata. To je strijeljanje preživio samo jedan dječak koji je sada svjedok tih događaja. Resulović je rekao kako je general Perišić koji sad živi u Beogradu, "prekrupna riba" te je uvjeren da će mu se suditi u Haagu, a ne u lokalnim sudovima. Resulović kaže kako je Haaški tribunal odobrio Županijskom sudu u Mostaru pokretanje istrage protiv sedmorice Srba za koje se sumnja da su izravno sudjelovali u likvidaciji tih 111 mostarskih civila 1992. godine.

Županijsko tužiteljstvo u Mostaru je nedavno pokrenulo i istragu protiv 55 trebinjskih Srba, među kojima i bivšeg gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, kojega se smatra odgovornim za ubojstva i progon Bošnjaka i Hrvata iz Trebinja u razdoblju od 1991. do 1995. godine, rekao je Resulović. Dodao je kako je planirano da se taj "slučaj Trebinje" iduće godine preda u postupak Državom sudu BiH u Sarajevu.

General Perišić je 1999. godine u Hrvatskoj u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina nad civilima u Zadru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara