Pero Ćorić za Index: Jokić žali za Jugoslavijom, a iz Ustava bih izbacio da je Hrvatska sekularna

Pero Ćorić za Index: Jokić žali za Jugoslavijom, a iz Ustava bih izbacio da je Hrvatska sekularna

Foto: Hina

PERO ĆORIĆ, zastupnik HSP AS-a i član Domoljubne koalicije, danas je rekao kako Karamarko i HDZ imaju njegovu podršku. Jutros je pred novinarima rekao kako se ne smije dopustiti da se vrati antihrvatska i antikršćanska vlast, a pri tom je mislio na Milanovićev SDP.

Ćorića smo priupitali na čemu temelji svoje mišljenje o tome da je bivša vlast antihrvatska.

"To temeljim na bivšem mandatu gdje je vlast pokazala da promišlja antihrvatski i antikršćanski. Primjerice, kurikularna reforma negira Domovinski rat i kaže da je to bio postjugoslavenski sukob", objašnjava Ćorić.

Hrvatska bi po Ustavu trebala biti katolička, ne sekularna

Smeta mu i to što se gotovo 90 posto Hrvata smatra katolicima, a to se ne smije pokazati u javnim institucijama.

"Mi moramo biti svjesni da se 90 posto izjašnjava katolicima. U Poljskoj u parlamentu visi križ od dva metra, a mi se moramo sramiti", kaže Ćorić dodavši da kod nas vladaju dvostruka mjerila.

On bi, ako bi bio u prilici, promijenio Ustav koji trenutno kaže da je Hrvatska sekularna zemlja, odnosno zemlja u kojoj su sve vjeroispovijesti jednake.

"Teško je promijeniti ustav, treba dvotrećinska većina. Lijevo liberalni mediji drže preko 70 posto tržišta. Pravaše su nekad percipirali onako kako san ih opisao, danas smo moralna stranka, imamo na tisuće vrhunski školovanih ljudi", kaže Ćorić.

"Apsolutno bih promijenio Ustav, mijenjao bih Ustav u to da je Hrvatska katolička zemlja", kaže Ćorić.

"Sto pedeset milijuna stanovnika EU izjednačilo je komunizam sa fašizmom, jedino mi hodamo po trgovima koji nose Titovo ime, to je najveći zločinac nad Hrvatima u povijesti. Upravo na tom tragu, oni ga veličaju, petokraka označava isto što i nacistička svastika", kaže Ćorić.

Naravno, rasprava o komunizmu obavezno vodi prema NDH i Drugom svjetskom ratu.

"NDH je bila odraz volje hrvatskog naroda da se dođe do države. Tadašnje vodstvo je bilo marionetsko, taj režim ne mogu označiti da je osvajački, nije išao u druge države. U BIH Hrvati su konstitutivni narod. Oni se tada nisu snašli i taj režim nikako ne može dobiti prolaznu ocjenu", smatra Ćorić.

Istaknuti član HSP AS-a oštro je protiv bilo kakve regionalizacije jer je to, smatra, prvi korak prema negiranju hrvatske države.

"Mi kad smo sastavljali vladu, sama pomisao da IDS želi razgovarati o regiji Istri, to je nama neprihvatljivo. To je prvi korak za negiranje hrvatske države", smatra Ćorić.

"Već smo premali, mi smo sami po sebi premali. Naše različitosti moraju biti plus a ne minus", dodaje.

"Antifašizam je floskula žaljenja za Jugoslavijom"

U jednoj ranijoj izjavi medijima Ćorić je bivšu vlast proglasio neokomunističkom.

"Neokomunisti su se u vrijeme svoji prethodnika i aktualnih tako ponašali, oni su kao sljednici Komunističke partije uzeli njihovu imovinu i danas ubiru novac od tih prostora. Pokušavaju preslikati taj program, Ingrid Antičević Marinović je pozdravila sa smrt fašizmu- sloboda narodu", kaže Ćorić.

Antifašizam je, kaže, floskula onih koji ne mogu prežaliti Jugoslaviju.

"Antifašizam je floskula žaljenja za Jugom, njima je u srcu Jugoslavija. Njima je bilo dobro, naravno da žale za tim. Oni rade pod okriljem antifašizma. Kao Pupovac naprimjer, on po potrebi otvara problem Srba, on se nije ni borio za njihova prava. Pa ja sam spreman otići u Liku jer tamo ima kućanstava koja u 21. stoljeću nemaju struje ni vode. On je etnosrbin, sada će otvoriti pred izbore pitanje ćirilice i slično", objašnjava.

Ingrid Antičević Marinović zamjera što je vikala "Smrt fašizmu- sloboda narodu", a sam je sudjelovao na prosvjedu pred Agnecijom za elektroničke medije gdje se orio "Za dom spremni". Ćorić se od toga oštro ograđuje.

"Ja sam zamjerio svima koji su vikali Za dom spremni, mi smo išli dati potporu slobodi medija. Apsolutno je neprimjereno, izgubio se smisao toga", smatra.

"Zamjeram svakome tko zapjeva ustaške pjesme, tko je osamdesetih pjevao i završio u zatvoru, njemu skidam kapu. Nema Hrvatske do Drine", kaže Ćorić.

"Jokić žali za Jugoslavijom"

Ćorić smatra da ljevičari kroz reforme pokušavaju nametnuti svoja ideološka stajališta, a koja su sva projugoslavenska. Kaže, nema prosvjeda na kojima se veliča Tita ili Jugoslaviju, ali se sve to mudro gura na jedan nevidljiv način.

"Jokić prvi žali za Jugoslavijom. Ljevičari vrlo mudro pod okriljem reformi mijenjaju povijest", kaže.
 
U svjetlu ograđivanja od ustaških pozdrava, upitali smo ga i za odnose s kontroverznim Velimirom Bujanecom koji je u više navrata imao fašističke ispade, a u čijoj je emisiji Ćorić gostovao.

"Bujanec je naš prijatelj, mislim za njega da je dobar novinar, podupirem ga u svemu što radi, pažljivo bira goste. On je desno orijentiran čovjek, zagovara stajalište kao mi, on je na tragu američkim novinara koji na ramenu drže bedž stranke", kaže.

Vratili smo se i na posljednje događaje. Ćorić ne skriva antipatiju prema SDP-u, ali kaže da ne želi govoriti o drugim strankama.

"Smatram svako kadroviranje u drugoj stranci nepristojnim, ne pada mi napamet to. Mi smo ostali lojalni Karamarku. Orešković nama nije ostao lojalan, on je mene šarmirao, u prvom redu lošim hrvatskim. Prvi sam mu rekao nakon tri mjeseca da je nesimpatičan", kaže Ćorić.

"On je akumulirao krizu, jučer je pokušao igrati na emocije. Supruga me zvala, kaže kako sam mogao glasati protiv njega, igrao je na emocije. Skoro se rasplakala, žene gledaju sapunice", kaže Ćorić.

"Ne kažem da je Orešković dobar ili loš, nije se snašao" zaključuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara