Pero Kovačević u svjedočenju branio Gotovinu i Čermaka, a teretio Laušića

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

NA SUĐENJU generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču za zločine počinjene u Oluji danas je svjedočio bivši visoki dužnosnik Ministarstva obrane i dugogodišnji bivši HSP-ov saborski zastupnik Pero Kovačević koji je zaključio kako Gotovina i Čermak nisu zapovijedali Vojnom policijom u Oluji.

Zamjenik predsjednice nove hrvatske pravaške stranke Kovačević u svom svjedočenju je želio krivnju za zapovijedanje Vojnom policijom svaliti na njezinu Upravu i ratnog načelnika Matu Laušića. Na pitanje zna li za tezu iz optužnice da je Vojna policija na području Knina bila podređena Čermaku, a na Zbornom području Split Gotovini, Kovačević je ustvrdio kako je to netočno za obojicu.

"U saborskim istupima iznosio sam stavove svoje bivše stranke"

Branio je tezu da je Vojna policija bila izdvojena iz hrvatskih Oružanih snaga te pridružena Ministarstvu obrane. Tužitelj Edward Russo je Kovačevića želio diskreditirati kao svjedoka njegovim saborskim govorima iz doba dok je još bio visokopozicionirani HSP-ovac, no on je tvrdio kako ti govori nemaju veze sa izvješćima koje je izradio.

Kovačevića je angažirao Čermakov odvjetnički tim kako bi izradio stručno izvješće o hrvatskom vojnom zakonodavstvu. "To su bile političke izjave i stavovi moje bivše stranke koje sam davao kao saborski zastupnik i one nemaju veze s izvješćem koje sam izradio stručno i profesionalno", branio se Kovačević, prenosi HRT.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara