Peruanci marširaju za povratak smrtne kazne

DANAS su na ulicama Lime i drugih peruanskih gradova desetine tisuća prosvjednika marširale u znak potpore prijedlogu predsjednika Alana Garcije da se u zakonodavstvo te latinoameričke države vrati smrtna kazna, odnosno primijeni na pripadnike maoističke organizacije "Svijetla staza".

Alan Garcia, koji inače uživa nominalnu reputaciju umjerenog ljevičara, svoj je prijedlog prošlog mjeseca iznio peruanskom Kongresu nakon napada koje su pripadnici "Svijetle staze" izveli na jednu policijsku patrolu u amazonskoj džungli, ubivši pritom dva nedužna dječaka.

"Svijetla staza" je 1980-ih i 1990-ih, nastojeći od Perua učiniti komunističku državu, vodila krvavi gerilski rat protiv vlade na čijem je čelu neko vrijeme bio i sam Garcia. Prilikom dugotrajnog sukoba, u kojemu je "Svijetla staza" umalo uspjela preuzeti vlast, ubijene su na desetine tisuća ljudi. Tek je početkom 1990-ih desničarski predsjednik Roberto Fujimori brutalnim mjerama uspio slomiti "Svijetlu stazu", uhvatiti njene vođe i svesti je na šačicu ljudi koja se donedavno krila u dubokoj džungli.

Garcijin pokušaj da smrtnu kaznu - koja se u Peruu teoretski može izreći jedino za kazneno djelo veleizdaje u doba rata - progura kroz Kongres, nije uspio zbog otpora zastupnika, ali zato njegov prijedlog uživa potporu velikog dijela stanovništva koje "Svijetloj stazi" ne može oprostiti brojna zvjerstva nad nedužnim civilima. To se velikim dijelom odnosi i na peruanske Indijance koji su ispočetka bili saveznici gerilaca, da bi postali žrtvama krvavih čistki i progona na teritorijima pod maoističkom kontrolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Garcia je na odbijanje peruanskog Kongresa reagirao inicijativom da se smrtna kazna u Peru vrati preko referenduma.

Demonstranti koji su danas marširali u Peruu, osim u znak podrške predsjedniku, prosvjedovali su i protiv presude Međuameričkog suda za ljudska prava, koji je odlučio da peruanska vlada obiteljima 41 pripadnika "Svijetle staze" ubijenih u oružanim sukobima mora isplatiti 10,3 milijuna dolara odštete.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara