Pervez Musharraf predlaže povlačenje vojske iz Kašmira

PAKISTAN bi povukao svoju vojsku iz sporne himalajske regije Kašmira kad bi to učinila i Indija, objavio je u utorak pakistanski predsjednik.

"Indija u Kašmiru ima sedamsto tisuća vojnika. Mi imamo samo pedest tisuća. Povucimo ih jedni i drugi", rekao je predsjednik general Pervez Musharraf. "Počnimo od sutra".

Pakistanski je čelnik to rekao tijekom javljanja na radio postaji, dok ovih dana jačaju nastojanja da se ostvari mir među susjedima na jugu Azije, a prošli je tjedan počeo i prekid vatre.

No unatoč smanjenju napetosti, dvije zemlje vjerojatno se neće dogovoriti o potpunom povlačenju vojske sve dok se ne postigne ukupno rješenje spora, uzroka dvaju od triju ratova što su ih Pakistan i Indija vodili.

Indija optužuje Pakistan da naoružava i podržava islamističke gerilce koji se od 1989. bore protiv indijske vlasti u indijskome dijelu Kašmira. Pakistan priznaje samo diplomatsku podršku, ali niječe materijalnu pomoć.

U dosadašnjih 14 godina ustanka ubijeno je više od šezdeset tisuća ljudi.

Među najnovijim uspješnim potezima koji vode prema pomirenju jest i indijsko-pakistanski dogovor ostvaren u ponedjeljak, da se do 1. siječnja obnove zračne veze. Dvije nuklearne sile i susjedne zemlje prekinule su sve veze kad su došle na rub četvrtoga međusobnoga rata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara