Pet muškaraca kritično zbog uboda krpelja: Jednome se krv izlila u mozak

Tekst: H.A. / Z.J.
Foto: Ilustracija / Leon Hribljan / Bjelovarski list / CROPIX

TIJEKOM posljednjih nekoliko dana u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu primljeno je šest muškaraca zaraženih krpeljnim meningoencefalitisom koji uzrokuje upalu moždane ovojnice i mozga, a može se prošiti i na leđnu moždinu, što zatim blokira disanje. Nisu svi krpelji zaraženi, a inkubacija bolesti virusnog meningoencefalitisa traje od 8 do 14 dana.

Kako je za Index rekao profesor Bruno Baršić, pet ih je u kritičnom stanju. "U dubokoj su komi, nad njima se provodi postupak umjetne hipotermije i nalaze se na aparatu za disanje", dodao je. "Jedan zaraženi je izvan životne opasnosti. Svi drugi su kritično", kaže nam profesor Baršić.

Radi se o dva muškarca šezdesetih godina i dva muškarca tridesetih godina te o jednom 46-godišnjaku koji dolaze s područja Varaždina, Čakovca, Vrbovca i Osijeka.

Kritično i 33-godišnjak iz Narte koji ima transplantiran bubreg i jetru

Među osobama koje su u kritičnom stanju nakon uboda krpelja nalazi se i 33-godišnji Ivan Zaberčnik iz Narte pored Bjelovara. Ivana je krpelj ubo prvi put u životu te se trenutno nalazi u komi, a liječnici Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" se bore za njegov život.

Ivanova majka je za Jutarnji list rekla kako je Ivan "cijeli život bolestan". Prije samo dvije godine transplantirani su mu bubreg i jetra i nakon toga je mladiću ponovno vraćena vjera u život, dok ga prije samo par tjedana nije ubo kobni krpelj. Muškarac je prvo dobio visoku temperaturu, a nakon toga je osjetio glavobolju i bolove po cijelom tijelu. Mladiću su u bjelovarskoj Općoj bolnici dijagnosticirali krpeljni meningoencefalitis. Prema posljednjim informacijama liječnika koje prenosi Ivanova majka, CT nalaz je pokazao izljev krvi u mozak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima profesora Baršića, u Zagrebu zasad nema dokaza o zaraženim krpeljima, čak niti na Sljemenu iako ih tamo ima nešto više. Građanima preporučuje da se prilikom izlaska na mjesta gdje bi mogli biti krpelji, gdje ima trave ili je šuma, propisno odjenu: čarape na nogama su obavezne, bilo bi dobro da je veći dio tijela pokriven odjećom te da se namažu kremom protiv uboda insekata. Onima koji su jako rizični, npr. šumskim radnicima, preporučuje cijepljenje, no sada je već sezona cijepljenja prošla.

Kako se zaštiti od krpelja?

Većina krpelja ipak nije zarazna, stoga ih je nakon ugriza dovoljno samo ukloniti. Krpelj se treba ukloniti s kože vrlo pažljivim izvlačenjem uz pomoć pincete: treba ga se uhvatiti za gornji dio trupa, što bliže koži i lagano izvući.

Stručnjaci savjetuju i da se tijekom izlaska nosi odjeća svjetlijih boja kako bi se krpelj lakše uočio, te da se nose dugi rukavi i duge hlače, a čarape obavezno. Također, ne preporučuje se odlagati odjeću na travu te se ne smije provlačiti kroz nisko raslinje. Odjeću i otvorene dijelove tijela obavezno treba namazati sredstvima koja odbijaju krpelje.

Nakon dolaska kući obavezno treba pregledati odjeću i tijelo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara