Peter Gabriel proglašen vitezom umjetnosti i književnosti

FRANCUSKI ministar za kulturu i komunikacije JeanJacques Aillagon predao je ovih dana u Cannesu državno odličje viteza umjetnosti i književnosti britanskom pjevaču Peteru Gabrielu, prigodom održavanja 38. MIDEMa (Međunarodni sajam ploča i glazbenog nakladništva) od 25. do 29. siječnja.

Ministar je istaknuo "osjetljivost za suvremene potrebe" bivšeg pjevača skupine Genesis. Podsjetio je na njegovu karijeru "glazbenika, pjesnika, pisca, redatelja i producenta", kao i utemeljitelja (2000.) europske baze za legalno presnimavanje glazbe OD2.

Ministar Aillagon istaknuo je i rad pjevača - koji je u Cannes doputovao sa suprugom i najmlađim sinom - kao utemeljitelja putujućeg festivala WOMAD (World of Music, Arts and Dance) i glazbenika koji je podignuo "mostove između sjevera i juga, vizionara koji je u digitalnoj tehnici prepoznao priliku za bolju komunikaciju".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istoj svečanosti francuski je ministar kulture dodijelio odličja još nekim osobama iz glazbene industrije, kao što su japanska nakladnica Misa Watanabe (promaknuta u časnicu umjetnosti i književnosti), a u rang viteza istog reda promaknuti su mađarski pijanist Zoltan Kocsis, francuski skladatelj Eric Tanguy, glavni direktor EMI Music Europe za Francusku Emmanuel de Buretel i predsjednik državnog sindikata za fonografsko nakladništvo (SNEP) Gilles Bressand, koji je uz to i glavni direktor neovisne francuske diskografske kuće XIII Bis Records.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara