Peterle: 1991. Slovenija kontrolirala cijeli Piranski zaljev pa nema pregovora

PRVO televizijsko suočavanje dvojice slovenskih kandidata Lojze Peterlea i Danila Tuerka, pokazalo je da se ipak razlikuju u nekim ključnim pitanjima, javljaju slovenski mediji.

Najviše su se sukobili na osobnoj razini oko toga tko je gdje bio u doba osamostaljivanja Slovenije, jer je za konzervativca Peterlea ključno da je predsjednik imao važnu ulogu prilikom osamostaljenja. Peterle je rekao da poštuje Tuerka ali da vidi veliku razliku među njima iz doba stjecanja nezavisnosti, rekavši da ga tada nije vidio među hrabrim muškarcima koji su u kolovozu 1991. odlučili dati sve za neovisnost, već da ja tada bio u Ženevi u nekom odboru u ime Jugoslavije. Tuerk, kandidat ljevice, je odgovorio rekavši da poštuje što je Peterle tada nosio glavu u torbi, ali da se osamostaljenje ne može privatizirati, jer je u tome sudjelovalo 90 posto Slovenaca. Rekao je da je 1991. bio u Ženevi u ime Slovenije, u dogovoru s tadašnjim ministrima Jelkom Kacinom i Dimitrijem Rupelom, te da je na to ponosan.

Što se tiče Hrvatske, Lojze Peterle je rekao da je Slovenija prilikom 1991. kontrolirala Piranski zaljev i imala izlaz na otvoreno more, pa o tome ne može pregovarati s Hrvatskom. Peterle bi na Svetoj Geri otvorio planinarski dom u dogovoru s Hrvatskom, ali ne bio povukao slovenske vojnike dok se ne utvrde kriteriji za utvrđivanje granice. Rekao je da je tu vojarnu 1991. osvojila Slovenija uz pristanak hrvatske strane jer tada nije bilo pristupne ceste.

D.M

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara