Peterle: Granični spor ne koristi ugledu Slovenije i Hrvatske

SPOR oko određivanja granice ne koristi ugledu ni Slovenije ni Hrvatske, a Europski parlament uskoro će donijeti rezoluciju kojom će obje države pozvati da to pitanje riješe, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare Lojze Peterle, oporbeni zastupnik stranke Nova Slovenija i predsjednik parlamentarnog odbora za europske poslove.

Peterle je rekao da bi Slovenija i Hrvatska granično pitanje lakše riješile uz pomoć Europske unije, dok bi arbitraža vodila u još slabije odnose i ne bi donijela rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Treba se vratiti za pregovarački stol i uz pomoć EU-a pokušati naći rješenje koje će zadovoljiti obje strane", ocijenio je Peterle.

Po njegovim je riječima Slovenija u odnosima s Hrvatskom "u do sada najtežoj situaciji" i ne može dopustiti "još jedan fijasko", kakvim se pokazao neostvareni granični sporazum Drnovšek - Račan.

Nekadašnji čelnik slovenskih kršćanskih demokrata - koji je u prijašnjim vladama obnašao i dužnosti premijera i ministra vanjskih poslova - rekao je da je pogrešna bila Drnovšekova taktika "čekanja prave političke garniture u Zagrebu" za rješavanje otvorenih pitanja, te da se to pokazalo prije 4 godine nakon dolaska SDP-ove koalicije na vlast u Hrvatskoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara