Peterle za osudu komunističkog totalitarizma

Nekadašnji slovenski premijer, a sada zastupnik u Europskom parlamentu Lojze Peterle izjavio je u petak da Slovenija nije jasno definirala i raščistila svoj odnos prema komunističkom totalitarizmu.

"Poznato je stajalište baltičkih država da zamjena jednog totalitarizma drugim sama po sebi ne znači slobodu. To vrijedi i za nas", rekao je Peterle na konferenciji za novinare u vezi s domaćim polemikama oko značenja Dana pobjede nad nacifašizmom i završetka II. svjetskog rata.

Definirani odnos prema totalitarnom dijelu vlastite prošlosti otklonio bi emocionalne reakcije, uznemiravanje javnosti i različite komentare oko prošlih događaja, te incidente poput nedavnog u blizini Nove Gorice, gdje je fašističkim natpisima nagrđeno partizansko groblje, ocijenio je Peterle.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peterle je od 1990. do 1992. bio predsjednik prve demokratski izabrane slovenske vlade, a u dva kraća mandata i ministar vanjskih poslova. U Europski parlament izabran je prošle godine na listi slovenskih demokršćana u okviru Europske pučke stranke (EPP).

(Hina) xfl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara