Petero djece još se bori za život nakon krvavog terorističkog napada u Nici

Petero djece još se bori za život nakon krvavog terorističkog napada u Nici

Ilustracija: FAH

PETERO djece još uvijek se, nakon napada u četvrtak u Nici, bori za život u dječjoj bolnici Lenval u tom francuskom gradu, a među njima je i osmogodišnjak čiji identitet još nije poznat.

Djeca su zbrinuta u dječjoj bolnici zaklade Lenval u blizini Engleskog šetališta na kojemu je u četvrtak francusko-tuniški državljanin kamionom posmicao i ubio 84 ljudi. Među smrtno stradalima je desetero djece.

"Petero djece još uvijek je u kritičnom stanju, jedno je dijete stabilno, a troje ih je diše uz pomoć umjetnih pluća", rekla je glasnogovornica dječje bolnice Lenval Stephanie Simpson.

Najmlađa hospitalizirana žrtva napada ima šest mjeseci, kazala je Simpson. Djeca većinom imaju povrede lubanje i višestruke frakture. Malim su pacijentima na raspolaganju četiri bolnička psihologa, piše AFP.

Hollande odustao od puta po Europi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Francuski predsjednik Francois Hollande je, nakon napada u Nici, odustao od dijela europske turneje u sklopu koje je idući tjedan trebao posjetiti nekoliko europskih zemalja i s njihovim čelnicima razgovarati o izlasku Velike Britanije iz EU-a. Iz plana putovanja izostat će posjet Austriji, Slovačkoj i Republici Češkoj, a realizirat će se putovanja u Portugal i u Irsku. 

Hollande je u subotu na kriznom sastanku francuske vlade pozvao na "zajedništvo i nacionalno jedinstvo" u Francuskoj. S obzirom na "pokušaj podjele zemlje" treba podsjetiti na jedinstvo kada su posrijedi zajedničke vrijednosti u ovoj zemlji, kazao je francuski predsjednik.

Informacija stigla prekasno

Francusko ministarstvo unutarnjih poslova prošli je mjesec prije početka Europskog prvenstva u nogometu lansiralo aplikaciju pod nazivom SAIP, čiji je cilj bio upozoriti korisnike na potencijalni teroristički napad u zemlji, no aplikacija se pokazala beskorisnom.

U slučaju krvoprolića u Nici korisnike je na potencijalni teroristički napad kamionom u kojem je smrtno stradalo 84 okupljenih na Engleskom šetalištu aplikacija upozorila tri sata nakon što se on dogodio.

"Informacija koju je trebala poslati aplikacija SAIP stigla je prekasno", stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova te se dodaje da su dizajneri aplikacije pozvani na hitan krizni sastanak u petak poslijepodne kako bi se pogreška ispravila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara