Peti Festival svjetskog kazališta uskoro u Zagrebu

Peti Festival svjetskog kazališta uskoro u Zagrebu

PETI Festival svjetskog kazališta održat će se od 10. do 25. rujna u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), i u Gradskom kazalištu Komedija. Na ovogodišnjem festivalu bit će prikazano šest predstava iz Njemačke, Francuske, Rusije, Slovenije, Mađarske i Turkmenistana.

"Smrt trgovačkog putnika" Arthura Millera, od njujorške premijere 1949. drži se ključnim djelom u analizi rasapa američkog sna. Njegov glavni protagonist Willy Loman postao je prototip oca koji se nakon povlačenja iz aktivne službe više ne snalazi u obiteljskoj svakodnevici. Ovu predstavu o naravi liberalnog kapitalizma i sukobu generacija režirao je Belgijanac Luc Perceval, umjetnik impresivne karijere koji posljednjih godina radi u čuvenom Schaubuehne am Lehniner Thomasa Ostermeiera. Percevalova interpretacija Millerovog klasika podsjeća na kultne američke serije "Sopranovi" i "Dva metra pod zemljom".

Joel Pommerat piše i režira vlastite tekstove s kazališnom trupom Louis-Brouillard. Predstava "To dijete" sastavljena je iz niza kratkih, šokantnih prizora koji govore o odnosu roditelji-djeca. Bez moralne osude, preispituju se društvene norme jednog neostvarivog modela obiteljske sreće. Predstavu je francuska kritika proglasila najvećim događajem prošle godine, a Joel Pommerat svojim kritičkim, snažnim radovima uznemirava uspavanu svijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arpad Schilling sa svojom trupom gost je brojnih svjetskih festivala, više cijenjen u inozemstvu nego u zemlji. "Blackland" je sarkastični rock kabaret o mađarskoj realnosti nakon ulaska u Europsku Uniju. Satirični pogled na političku elitu koja se naglo obogatila i orgija u nesrazmjeru sa stanovništvom koje životari u blatu Crne zemlje, podsjeća na hrvatsku zbilju. Tekst je nastao iz sms poruka koje su umetnute unutar monologa i poetskih blokova. U ovoj apsurdnoj kazališnoj alegoriji susreću se vrhunski Schillingovi glumci i muzičari, poznati po snažnim izvedbama.

"Sumrak bogova" Luchina Viscontija klasično je djelo europskog autorskog filma i radikalan prikaz dekadencije i perverzija u vrijeme fašizma. U Slovenskom mladinskom gledališču postavio ga je Diego de Brea, jedan cijenjeni slovenski redatelj srednje generacije, dosad nepoznat hrvatskoj publici.

Anna Mele sam glumi u "Kralju Learu". Zove se Anna kao Magnani, i poput nje veliki je glumac kojeg nakon prvih turneja u Europi, popraćenih panegiricima, nazivaju glumačkom zvijeri. Dolazi iz Turkmenistana, zemlje u kojoj je nakon raspada SSSR-a vladao diktator Nijazov. S pozornicom i rekvizitima na leđima, Anna Mele vraća kazalište njegovim ritualnim izvorima. Redatelj predstave je Turkmenistanac Ovliakuli Kođakulijev koji već dulje vrijeme kao politički emigrant živi u Uzbekistanu.

Pjotru Fomenku kazalište je najprije umjetnost glumca. Režija nije zanimanje, nego način života s glumcima, tako je definira ova legenda ruskog teatra koji je očarao publiku Festivala svjetskog kazališta s nezaboravnom predstavom "Rat i mir". "Tri sestre" su posljednje majstorovo djelo, predstava koju je s oduševljenjem prihvatila kritika i publika. Moskovske "Tri sestre" na kraju Festivala i najveća su poslastica za koju već od početka vlada iznimno zanimanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara