Petir: Ako se Srbija nastavi ovako bahato ponašati, morat ćemo je blokirati

Petir: Ako se Srbija nastavi ovako bahato ponašati, morat ćemo je blokirati

Foto: FaH

O HRVATSKO-SRPSKIM odnosima u večerašnjem su Otvorenom razgovarali Marijana Petir,  zastupnica u Europskom parlamentu, vođa bivših šatoraša Đuro Glogoški,  pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Toma Galli i Joško Klisović, potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku.

"Hrvatska je jasno definirala svoja stajališta. RH je inzistirala da se izbjegava regionalna jurisdikcija. Srpski zakon diskriminira sustave koji po njihovom mišljenju nisu sposobne procesuirati one koje sumnjiči za ratne zločine", kazao je Galli.

Na pitanje ima li RH mehanizme za blokiranje pregovora Srbiji ako netko od hrvatskih veterana bude uhićen u Srbiji nakon otvaranja poglavlja 23, odgovorio je potvrdno.

Marijana Petir je rekla kako si je Srbija uzela ulogu malog Haaga.

"Danas Hrvatska tumači da Srbija više nema prava postupati o pitanju regionalne jurisdikcije, ali srpska strana ima drugo viđenje. Naši branitelji nisu sigurni jer imaju kontradiktorne informacije o tome mogu li biti uhićeni u Srbiji", kazala je Petir.

Klisović je kako su HDZ i partneri pristali na nejasne formulacije Vijeća ministara EU te kako Kovač nije otišao braniti hrvatske interese u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kovač je za to vrijeme raspravljao o stranačkim pitanjima", rekao je Klisović.

Đuro Glogoški kazao je kako su naši ljudi iz diplomacije očito zaboravili što se uvjetovalo Hrvatskoj prije otvaranja pregovora s EU.

"Srbija nije ništa morala napraviti prije otvaranja poglavlja 23. Ako Srbija uhiti hrvatskog branitelja, možete blokirati koliko hoćete, ali naš branitelj će ostati u srpskom zatvoru. Od nas se tražila potpora da se branitelje uvuče u ovo. Nitko nas ništa nije pitao prije, nego se s braniteljima razgovora tek kada idu izbori", rekao je Glogoški.

Kazao je kako su branitelji ogorčeni.

"Vidio sam dokument u kojem piše da je general Miljevac na crnoj listi Srbije i on danas ne smije izvan Hrvatske", kazao je Glogoški.

Petir je kazala kako će Hrvatska morati blokirati Srbiju ako se nastavi ovako bahato ponašati.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara