petlevski: hrvatski p.e.n. centar jedan od najaktivnijih

Predsjednica Hrvatskoga P.E.N. centra Sibila Petlevski ustvrdila je danas kako je taj centar trenutačno jedan od najaktivnijih u Međunarodnome P.E.N.u, te da je u protekle dvije godine podignuo i stupanj medijskoga zanimanja za književnost.

Sudionici današnje godišnje skupštine Hrvatskoga P.E.N. centra u zagrebačkom Europskom domu ocijenili su rad te udruge pisaca i razgovarali o budućim aktivnostima.

Kad je riječ o programu rada u 2003., Sibila Petlevski je istaknula da će se i dalje priređivati poetski nastupi na alternativnim mjestima, posebice mladih pjesnika. I dalje će se čitati neobjavljeni rukopisi - ´Iz prve ruke´, a radit će se i na Katalogu hrvatskih autora s njihovim biografijama i bibliografijama, koji bi se trebao staviti i na Internet.

Osim toga, Sibila Petlevski je rekla da će Hrvatski P.E.N. centar sustavno pripremati i predstavljanje hrvatske književnosti na međunarodnim sajmovima, a pokušat će pokrenuti i elektronički časopis.

Predložila je i da se osnuje forum P.E.N.-a po uzoru na francuski, koji ima svoj Klub prijatelja, što bi, kako je rekla, i nečlanovima omogućilo djelovanje u Hrvatskome P.E.N. centru.

I dok se Mirko Mirković i Joja Ricov ne slažu s nazivom forum P.E.N-a, te ističu da bi bolji bio Klub prijatelja, Radovanu Ivančeviću baš odgovara naziv forum.

Dvojbu o nazivu, ali ne i o osnutku takve udruge, riješit će članovi koji će u pisanome obliku iznijeti svoja stajališta i prijedloge.

Predsjednica Petlevski prekinula je raspravu koju su počeli Ante Zemljar i Joja Ricov zbog različitih stajališta o mogućim neonacističkim pojavama i istupima u Hrvatskoj spominjući ´slučaj Kostelić´. Rekla je kako godišnja skupština Hrvatskoga P.E.N. centra nije mjesto za raspravu o ´slučaju Kostelić´.

Hrvatski penovci odali su minutom šutnje počast pokojnim članicama - glavnoj tajnici Veri Čičin-Šain te pjesnikinji i esejistici Ljerki Mifki.

Jednodušno su podržali prijam novih članova, a od danas novi su članovi Hrvatskoga P.E.N. centra književnici Sead Begović, Gordana Benić, Vojo Šindolić i Boris Vrga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara