PETORICA MINISTARA UNUTARNJIH POSLOVA PREDLAŽU VIZE S ČIPOVIMA

Ministri unutarnjih poslova pet europskih zemalja u ponedjeljak su izrazili suglasnost da bi buduće vize potrebne za ulazak u njihove zemlje trebale imati mikročipove koji će sadržavati osnovne biometrijske informacije o vlasniku putovnice. L

Francuski ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy izjavio je da on i kolege iz Italije, Njemačke, Španjolske i Britanije tu izmjenu posebno traže za zemlje koje pripadaju Schengenskom sporazumu.

Nakon potpisivanja dvaju schengenskih sporazuma 1995. godine, nestale su međunarodne granice europskih zemalja koje su potpisale sporazume, ali se počela primjenjivati oštrija kontrola na vanjskim granicama takozvane schengenske zone.

Sarkozy je objasnio kako bi bilo bolje uvesti sustav viza s mikročipovima koji bi sadržavao otisak prsta njegova vlasnika te karakteristike koje bi omogućile elektronsko prepoznavanje crta lica. On je kazao kako bi se kasnije, sukladno razvoju tehnologije, moglo dodati i prepoznavanje šarenice.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu izjavio je kako će se o roku za uspostavljanje biometrijskih viza za zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma razgovarati u studenome kada će se sastati europski ministri unutarnjih i vanjskih poslova te ministri pravosuđa.

(Hina) mh dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara