PETRA: umjesto žrtve štiti se one koji iskorištavaju žene

U povodu nedavne smrti Ukrajinke Olene Popik, koja je kao žrtva trgovine ljudima umrla u Mostaru 3. studenog, Mreža nevladinih organizacija za prevenciju i eliminaciju trgovanja ženama i djecom (PETRA) upozorila je danas da se u hrvatskom društvu umjesto žrtve nastoji zaštititi one koji su žrtvu iskorištavali.

PETRA u priopćenju ističe da su već poznate sve pojedinosti vezane uz smrt mlade Ukrajinke, koja je umrla od AIDS-a, jer su se njezino ime i lik bezobzirno provlačili medijima, dok su brojni muškarci koji su je iskorištavali, a možda i zarazili, ostali nekažnjeni i anonimni.

"Umjesto da se razmatra način kako zaštititi žrtvu, sada je najveći problem kako zaštititi one koji su žrtvu iskorištavali i kako dići na noge sve epidemiološke službe", napominje PETRA.

Istodobno, nitko ne govori o zaštiti aktualnih i potencijalnih žrtava, kao ni o uzrocima zbog kojih su žene prisiljene prodavati svoje tijelo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

PETRA također tvrdi da se pod krinkom brige za žene sve više priča o legalizaciji prostitucije kao dobrom načinu zaštite žena, dok su pravi razlozi interesi muškaraca da legaliziraju taj unosan posao, zaštite sebe od moguće zaraze te ostanu nekažnjeni za taj oblik nasilja.

Sukladno zahtjevima Međunarodne koalicije protiv trgovanja ženama, PETRA traži podršku javnosti da se obustavi svako kažnjavanje žena u prostituciji jer su one žrtve, te da se osim svodnika i trgovaca ljudima kriminalizira i one muškarce koji vrbuju, kupuju i iskorištavaju žene i djecu.

(Hina) pp/xmvr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara