Petritsch upozorava na mogući zastoj u priključivanju BiH Europskoj uniji

BIVŠI visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Wolfgang Petritsch je upozorio kako bi nedavni neuspjeh pregovora o ustavnim promjenama u BiH mogao izazvati višegodišnji zastoj u priključivanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Petritsch je u intervjuu "Dnevnom avazu" od utorka istaknuo kako bi posljedice neuspjeha ustavnih reformi u BiH mogle biti "jako opasne po Bosnu i Hercegovinu" jer se raspoloženje u Europi, kako je rekao, drastično mijenja i okreće protiv daljnjeg proširenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osvrćući se na za srijedu najavljeni službeni početak pregovora Bosne i Hercegovine o stabilizaciji i pridruživanju s EU, Petritsch je naglasio kako će se Proces stabilizacije i pridruživanja prije ili kasnije sudariti s nedostacima Ustava BiH.

"Naprosto, sa sadašnjim ustavnim uređenjem ne vidim kako se ti pregovori mogu ubrzo okončati", dodao je Petritsch.

Inače, ustavne reforme u BiH nisu bile dio od ukupno 16 uvjeta koje je Bosna i Hercegovina trebala ispuniti da bi joj se u studenom 2005. godine odobrio početak pregovora o Stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

Glasnogovornica Direkcije za europske integracije Bosne i Hercegovine Aida Hodžić je za HINA-u izjavila kako su od Europske komisije dolazile preporuke da se blagovremeno obave ustavne reforme u BiH.

"Europska komisija nam je rekla kako bi bilo dobro da se obave ustavne reforme, ali nije uvjetovala početak pregovora o Stabilizaciji i pridruživanju s EU ustavnim promjenama u BiH", rekla je glasnogovornica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara