Petrov dao intervju za srpski Blic: Evo kako će se rješavati problem ćirilice u Vukovaru

Petrov dao intervju za srpski Blic: Evo kako će se rješavati problem ćirilice u Vukovaru

Foto: FAH

ČELNIK MOST-a Božo Petrov dao je intervju za srpski Blic, u kojem je između ostalog rekao da će nastojati da se smanje "nepotrebne tenzije" između Srbije i Hrvatske.

Za Blic je rekao kako MOST očekuje oko trećine ministarstava.

"Očekujemo oko trećinu ministarstava. Inzistirat ćemo na Ministarstvu unutrašnjih poslova, a prioritet nam je i Ministarstvo gospodarstva te sve agencije i tvrtke koje su pod njegovom nadležnosti", rekao je Petrov.

Kazao je kako nesuglasice između Srbije i Hrvatske trebaju biti riješene.

"U dosadašnjim odnosima Srbije i Hrvatske bilo je dosta neprimjerenih tonova i nepotrebnog dizanja tenzija, što ćemo svakako nastojati da spriječimo. Uvijek ćemo raditi na održavanju dobrih odnosa sa susjedima, uključujući i Srbiju", poručio je Petrov.

Rekao je i kako će podržati Srbiju na putu za Europsku uniju, no nije htio ocijenjivati srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Najbolje će ga ocijeniti njegovi građani na novim izborima, a vjerujem da je to mnogo bitnije od moje osobne procjene njegovog rada", rekao je Petrov.

Vjeruje novom mandataru Oreškoviću

Čelnik MOST-a Blicu je otkrio da ima veliko povjerenje u novog mandatara Tihomira Oreškovića.

"Tihomir Orešković se odrekao odlično plaćenog posla kako bi obavljao dužnost premijera, koja mu donosi mnogo manja primanja. Vjerujemo da ga pokreće iskrena želja za boljitak njegove domovine. Pred njim su brojni izazovi, a prvi je odabir vrhunskog tima za sprovođenje preko potrebnih reformi", dodao je.

Naglasio je da su Hrvatskoj potrebne temeljite promjene.

"Treba učiniti jasan odmak od ideoloških podjela i pitanja koja ne zanimaju običnog građanina. Jedna od prvih reformi bit će smanjenje plaća zastupnicima, jer smatramo da treba krenuti od sebe. Osim toga, čeka nas reforma javne uprave, pravosuđa..."

Za pitanje ćirilice u Vukovaru kaže da je vrlo kompleksno.

"Oštro osuđujemo svaki oblik nasilja, kao i retoriku koja na bilo koji način stvara jaz između većine i manjine. Pitanje ćirilice u VUkovaru je vrlo kompleksno i nikako se ne smije rješavati preko noći. Smatramo da se moraju poštivati stavovi svih aktera. Predano ćemo raditi na poboljšanju statusa svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj", zaključio je Petrov.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara