Pfizerov Celebrex povučen iz prodaje jer povećava opasnost od srčanog udara

Pfizerov Celebrex povučen iz prodaje jer povećava opasnost od srčanog udara

AMERIČKA farmaceutska tvrtka Pfizer u petak je objavila kako je utvrdila da njezin popularni lijek protiv artritisa i bolova Celebrex povećava opasnost od srčanog udara kod uzimanja velikih doza lijeka, javili su američki mediji.

Opasnost za srce pacijenata koji upotrebljavaju Celebrex utvrđena je prilikom istraživanja sprječavanja raka, javio je CNN.

Pfizer je priopćio da je američki Nacionalni institut za rak, koji je provodio istraživanje za Pfizer, obustavio uporabu Celebrexa nakon što je utvrdio da su pacijenti kojima je davana dnevna doza od 400 miligrama do 800 miligrama pokazivali 2,5 puta veću opasnost od fatalnog ili nefatalnog srčanog udara u odnosu na one koji ga nisu uzimali.

Istraživanje je trebalo utvrditi može li Celebrex spriječiti tumore poznate pod imenom adenomi.

Celebrex je u Sjedinjenim Državama odobren za liječenje artritisa i bolova u dozama od 100 miligrama do 200 miligrama dnevno ili dvostruko za reumatski artritis, kaže CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pfizer je u listopadu objavio da njegov noviji lijek protiv artritisa Bextra može povećati opasnost od srčanog udara u nekih pacijenata koji su imali operaciju by-pass na srcu.

Pfizer je rekao kako se nije pokazalo da Celebrex povećava rizik za srce u drugom istraživanju u kojem su pacijenti uzimali 400 miligrama Celebrexa dnevno, poduzetom da se vidi može li lijek spriječiti polipe debelog crijeva.

Američka tvrtka Merck povukla je sličan lijek Vioxx 30. rujna nakon što su istraživanja utvrdila da njegova dugoročna uporaba udvostručava opasnost od srčanog i moždanog udara. I Celebrex i Vioxx kao i Bextra pripadaju klasi lijekova poznatih kao COX-2 inhibitori.

Pfizer je priopćio da ipak ne namjerava povući lijek s tržišta unatoč najnovijim podacima, navodeći potrebu da u potpunosti procijeni nalaze istraživanja.

Vrijednost dionica Pfizera, najvećeg svjetskog farmaceutskog proizvođača sa sjedištem u New Yorku, u petak su pale za 11,39 posto, čime je pala i njegova tržišna vrijednost za više od 25 milijardi dolara.

Kako piše Večernji list  čini se da u Hrvatskoj razloga za paniku nema. Naime, Celebrex nije na listi lijekova HZZO-a, te se ne koristi u standardnoj bolničkoj terapiji. Celebrex se može kupiti u hrvatskim ljekarnama, ali je dosta skup.

Voditeljica Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju KBC-a Rebro dr. Nada Čikeš za Večernji je izjavila kako je raširenost Celebrexa u Hrvatskoj znatno manja nego je to bio slučaj s Vioxxom, koji su ljudi dosta kupovali. Čikeš je dodala kako je uobičajena doza Celebrexa protiv bolova od 100 do 200 miligrama, što je znatno ispod rizične granice.

Pfizerov celebrex je po generičkom sastavu i indikacijama za uzimanje veoma sličan Vioxxu, koji je također bio povučen iz prodaje.

HINA/Večernji list

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara