PHILIP MORRIS KAŽNJEN SA 10.1 MILIJARDI DOLARA

Sud u američkom gradu Edwardsvilleu u saveznoj državi Illinois donio je u petak presudu da duhanski gigant Philip Morris mora platiti 10.1 milijardi dolara kazne zbog toga što je pogrešno navodio da su "light" cigarete manje štetne od običnih.

Tužitelji se tijekom suđenja nisu služili najraširenijim argumentom u parnicama protiv proizvođača cigareta, onim da je pušenje narušilo zdravlje njihovih klijenata, već im je glavno oružje bila činjenica da su u Philipu Morrisu od samog početka, odnosno od 70-tih godina prošlog stoljeća, znali da "light" cigarete nisu ništa manje štetne od običnih, ali su ih svejedno propagirali kao "zdravije".

Sudac Nicholas Byron se složio s mišljenjem tužilaštva.

"Philip Morris je koristio marku 'light' kako bi naveo konzumente na to da su te cigarete manje štetne od ostalih", izjavio je sudac Byron po izricanju presude.

Iz Philip Morrisa su najavili žalbu na ovu odluku, jer se riječ "light" koristi za označavanje okusa, a ne sadržaja cigareta.

Sudac Byron odlučio je da je Philip Morris dužan isplatiti 7.1 milijardu dolara milijunu oštećenih ovisnika o nikotinu u Illinoisu, dok ostale tri milijarde mora platiti na ime krivične odgovornosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara