Phon van den Biesen: Beograd je ucijenio Haag

PREMA pisanju Vjesnika.info, Phon van den Biesen, prvi zamjenik bosanskohercegovačkog agenta u sporu kojeg je BIH vodila protiv Srbije, izjavio je kako je Srbija ucijenila Haški sud dokumentima o Slobodanu Miloševiću.

Biesen je razočaran činjenicom da je haško tužiteljstvo sklopilo sa Beogradom dogovor o zaštiti u javnosti u zamjenu za dokumentaciju ključnu u sporu protiv Miloševića. Prema njegovim riječima, očito je da je Srbija te značajne dokumente predala kako BIH ne bi pred Međunarodnim sudom (ICJ) dobila tužbu protiv nje.

"Jasno je da je Republika Srpska nastala kroz zločine, počevši od onih protiv čovječanstva do genocida. Nema razloga da Međunarodna zajednica, bilo koja država, priznaje ili podržava RS s takvom poviješću. Ljudi zdravog razuma i oni koji imaju poštovanja prema žrtvama shvaćaju da ovakva struktura BIH nema budućnosti, a naročito ne RS." - izjavio je Biesen osvrćući se na ustroj BIH kao dva razdvojena entiteta.

Biesen je istaknuo kako je Sud mnogo učinio na području privođenja pravdi odbjeglih ratnih zločinaca, "jer danas bilo koja država, koja bi skrivala haške optuženike, slijedom Srbije bi bila proglašena kršiteljem Konvencije o genocidu", prenosi njegove riječi Dnevni Avaz.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara