PIC podržava ustroj jedinstvenog Mostara

VELEPOSLANICI zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) podržali su rad Povjerenstva za reformu ustroja grada Mostara ističući da bi taj grad umjesto sadašnjih šest općina trebao biti uređen kao jedna jedinica lokalne samouprave.

"Veleposlanici zemalja-članica Upravnog odbora pozvali su članove Povjerenstva da u interesu svih građana grada Mostara postignu konsenzus koji će omogućiti da Mostar postane ujedinjen grad kao jedinstvena jedinica lokalne samouprave", navodi se u priopćenju objavljenom nakon današnje sjednice PIC-a održane u Sarajevu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanici su opetovali stajalište da ni jedan konstitutivan narod ne smije dominirati gradom Mostarom. PIC je Povjerenstvu preporučio da se utvrdi, odgovarajući izborni sustav za grad Mostar, kao i proces glasovanja u okviru Gradskog vijeća, kako bi osigurao pravedan i učinkovit proces odlučivanja u kojem će biti zastupljeni svi narodi".
Dvije ključne političke stranke u Mostaru, HDZ BiH i Stranka demokratske akcije, zastupaju potpuno različita viđenja bošnjačke i hrvatske zajednice o budućem ustroju grada na Neretvi. SDA se protivi ukidanju u Daytonu utvrđenih općina dok je prijedlog HDZ-a na tragu trenutačnih razmišljanja međunarodne zajednice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara