PICASSOV MUZEJ U MALAGI OTVORILI ŠPANJOLSKI KRALJ I KRALJICA

Španjolski kralj Juan Carlos i kraljica Sofia otvorili su u ponedjeljak muzej Pabla Picassa u Malagi, rodnom gradu slavnog španjolskog slikara (1881.1973.). L

Stalni postav novog Picassovog muzeja broji 204 djela, od kojih su njih više od 160 poklonili ili trajno posudili umjetnikova snaha Christine Ruiz-Picasso i unuk Bernard.

Muzej Picasso smješten je u palači Buenavista, zgradi iz 16. stoljeća obnovljenoj za ovu prigodu u povijesnom središtu Malage, kojoj su dograđena nova krila za gostujuće izložbe, kao i knjižnica i auditorij na ukupnoj površini od 8300 četvornih metara.

U toj je palači do 1997. bio Muzej lijepih umjetnosti Malage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Djela izložena u desetak dvorana prate čitav Picassov stvaralački rad - slike, crteže, skulpture, keramiku i gravure, počevši od njegovih adolescentskih djela sve do 1972., kratko prije umjetnikove smrti.

Novi muzej Picasso predstavlja i gostujuću izložbu pod naslovom "Le Picasso des Picasso" na kojoj je izloženo 87 djela posuđenih od muzeja Picasso u Barceloni, Parizu i Antibesu te iz muzeja Georges Pompidou u Parizu i Reina Sofia u Madridu.

Otvorenje muzeja Picasso proteklo je uz veliku pompu. Španjolski kralj i kraljica doplovi su u malašku luku školskim brodom španjolske mornarice "Juan Sebastian Elcano", obilježavajući 75. obljetnicu prvog putovanja tog jedrenjaka dugog 94 metara s četiri jarbola na čijoj se palubi našao kralj Alfonso XIII., djed današnjeg kralja Juana Carlosa Prvog.

(Hina) dš bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara