Picula: Hrvatska dala obol političkom pritisku na Irak

Hrvatska je podupirući izjavu Vilniuske skupine dala svoj obol političkom pritisku na irački režim kako bi se u potpunosti ostvarila rezolucija Vijeća sigurnosti i tako izbjegao rat, rekao je šef hrvatske diplomacije Tonino Picula u izjavi hrvatskim novinarima nakon susreta s američkim senatorom Johnom McCainom na marginama sigurnosne konferencije u subotu u Muenchenu.

´Vjerujem da još uvijek ima političkog prostora za mirno rješenje iračke krize, ali on je ipak daleko manje vjerojatan nego prije mjesec dana´, rekao je Picula.

Komentirajući jutrošnji ´sukob´ mišljenja američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda i njemačkog ministra vanjskih poslova Joschke Fischera, Picula je rekao da takvo razilaženje dviju u osnovi savezničkih zemalja, ukazuje na potrebu reforme globalnog političkog i sigurnosnog sustava, te otvara neka pitanja o kojima će europska i američka politika morati razgovarati i kada se završi slučaj Irak.

To se prije svega odnosi, rekao je, na buduće savezništvo Sjedinjenih Država i Europske unije.

U razgovoru sa senatorom McCainom Picula je naglasio da Hrvatska pridonosi regionalnoj stabilnosti jugoistočne Europe, da sudjeluje u antiterorističkoj koaliciji i zatražio podršku Sjedinjenih Država za približavanje Hrvatske NATO-u. Pritom je naglasio da službeni Zagreb nastoji što prije nadoknaditi zaostatke i kvalificirati se za članstvo u EU i NATO.

Picula je na marginama muenchenske konferencije razgovarao i sa svojom estonskom kolegicom Kriistinom Ojuland i izvijestio novinare da se završavaju pripreme za početak pregovora o ugovoru o slobodnoj trgovini i najavio završetak razgovora o sklapanju sporazuma o zračnom i pomorskom prometu. Također je najavljeno da će Estonija uskoro imenovati nerezidentnog veleposlanika za Hrvatsku.

Inače, šef hrvatske diplomacije je i u konferencijskoj dvorani a i za ručkom sjedio zajedno sa slovenskim kolegom Dimitrijem Rupelom i kazao da je s njim neformalno razgovarao o čitavom nizu ´zimzelenih´ tema između Hrvatske i Slovenije.

Na muenchenskoj konferenciji sudjeluje i ministrica obrane Željka Antunović koja je tu prigodu iskoristila za svoj prvi susret sa slovenskim kolegom Antonom Grizoldom, i nakon sastanka izjavila da na vojnom planu i pitanjima obrambene suradnje između Hrvatske i Slovenije nema otvorenih pitanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara