Picula: Hrvatska želi sudjelovati u obnovi Iraka

HRVATSKE tvrtke mogle bi osigurati učešće u poslovima poslijeratne obnove Iraka preko aranžmana sa zemljama koje u Iraku imaju status "okupacijske sile" i preko multinacionalnih kompanija koje djeluju u Hrvatskoj, izjavio je u četvrtak ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Ministar Picula sudjelovao je u srijedu i četvrtak na zasjedanju Ministarskog odbora VE u Strasbourgu gdje se na neformalnom dijelu skupa razgovaralo o obnovi Iraka.

"Idemo ususret eventualnom aranžmanu koji se može postići sa zemljama koje u Iraku imaju status okupacijske sile kao i u sustavu UN-a u cjelini", rekao je Picula odgovarajući na pitanja hrvatskih novinara u Strasbourgu.

Ostaje otvoreno pitanje u kojoj će mjeri UN sudjelovati u obnovi Iraka, a bez odgovora na to pitanje teško je odgovoriti o doprisnosu pojedine zemlje pa tako i Hrvatske, ustvrdio je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj su obavljene konzultacije sa gospodarstvenicima i tvrtkama koje imaju iskustva poslovanja u Iraku i nastojat ćemo organizirati njihov zajednički nastup, rekao je Picula. Po njegovom je mišljenju "trenutačno najrealnije" govoriti o ulasku na iračko tržište multinacionalnih kompanija koje djeluju u Hrvatskoj.

Jedna od tih kompanija je američki Bechtel koji u Hrvatskoj gradi autocestu, a u Iraku je dobio veliki posao obnove infrastrukture.

Na pitanje o postojanju inicijativa da se Hrvatska vojno uključi u Stabilizacijske snage u Iraku, Picula je odgovorio da se o tome "samo razmišlja". Prije bilo kakvog ozbiljnog koraka u tom pravcu treba izvršiti političke konzultacije u zemlji, dodao je.

Hrvatska pokazuje želju da se na različite načine uključi u poslove obnove Iraka, zaključio je hrvatski ministar vanjskih poslova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara