Picula i Giannitsis potpisali memorandum o razumijevanju

HRVATSKI šef diplomacije Tonino Picula i zamjenik ministra vanjskih poslova Grčke Anastasios Giannitsis potpisali su u petak u ministarstvu vanjskih poslova (MVP) u Zagrebu Memorandum o razumijevanju o zajedničkim projektima između MVPa dviju zemalja.

Alternativni ministar Giannitsis, koji je u grčkome MVP-u nadležan za europska pitanja, razgovarao je u četvrtak ujutro, u sklopu radnog posjeta Hrvatskoj, s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, sa zamjenikom ministra Picule, Ivanom Šimonovićem, te s potpredsjednikom vlade Goranom Granićem.

Ministar Picula je u izjavi za novinare kazao da je upravo potpisani Memorandum o razumijevanju o zajedničkim projektima razminiranja i gradnje stambenih objekata za Rome u Hrvatskoj nastavak odlične suradnje uspostavljene u vrijeme grčkog predsjedanja Europskom unijom.

"Upravo u vrijeme grčkog predsjedanja Unijom, Hrvatska je napravila odlučne pomake u svome približavanju Europskoj uniji i to velikim dijelom zahvaljujući posebnom zalaganju posebnih dužnosnika Helenske Republike", istaknuo je Picula.

Podsjetio je da je u Hrvatska proljetos "upravo u Ateni" predala molbu za članstvo u EU.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurni smo da će se naša bilateralna suradnja dalje razvijati, i to u drugim oblastima kao što su gospodarstvo, promet i druge od zajedničkog interesa za obje zemlje", zaključio je Picula.

Osim o integraciji Hrvatske u EU, razgovarali smo i gospodarskim pitanjima, osobito s područja turizma, kazao je sa svoje strane Giannitsis izvijestivši da su u grčkom izaslanstvu i djelatnici turističkih sektora.

Grčka pozdravlja "hrabre korake predsjednika vaše Republike koji služe tome da se prevlada prošlost i potiče prijateljska suradnja ovdje u regiji", dodao je Giannitsis.

Početkom rujna za posjeta Beogradu predsjednik Mesić pozitivno je reagirao na ispriku predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića za stradanja tijekom rata u Hrvatskoj.

Iz MVP-a u Zagrebu doznaje se da se grčki dužnosnik sastao sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Ivanom Šimonovićem s kojim je raspravljao o bilateralnim pitanjima ali i o aktualnom pitanju širenja hrvatske jurisdikcije na Jadranu. Jedna od tema razgovora Šimonović - Giannitsis bila je i suradnja vatrogasnih postrojbi dvije zemlje u prevenciji i gašenju požara, te cijeli put približavanja Hrvatske Europskoj uniji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara