Picula i Rupel otvorili granični prijelaz u Zamostu kraj Čabra

MINISTRI vanjskih poslova Republike Hrvatske i Republike Slovenije Tonino Picula i Dimitrij Rupel svečano su u srijedu otvorili granični prijelaz za pogranični promet Zamost-Osilnica u blizini Čabra.

To je prvi od 27 graničnih prijelaza predviđenih Sporazumom o pograničnom prometu o suradnji između dviju država koji je stupio na snagu u rujnu 2001. godine.

Do kraja ove godine predviđena je uspostava još 5 graničnih prijelaza za pogranični promet na području Međimurske, Krapinsko-zagorske i Karlovačke županije.

Picula je kazao da će ovaj prijelaz omogućiti bolju suradnju i povezanost stanovnika s obje strane granica, te ustvrdio da će to omogućiti hrvatskoj strani i uvođenje europskih standarda u nadzor graničnih prijelaza. Ta granica, naveo je, predstavlja moderno poimanje otvorene, ali kontrolirane granice što će pomoći u zaustavljanju depopulacije ovog kraja, te će značiti korak bliže ulasku Hrvatske u EU.

Rupel je kazao da Hrvatsku i Sloveniju povezuju čvrste veze koje se moraju i nadalje temeljiti na miru i sigurnosti. Rupel je izrazio nadu da se uvođenjem schengenske granice između dviju zemalja neće narušiti uspostavljene veze na svim poljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva ministra su na konferenciji za novinstvo nakon otvaranja prijelaza i međusobnih razgovora istaknula kako su dogovorili početak zajedničkog planiranja ekološke zaštite Jadrana, navevši kako je poticaj za to bila nedavno potonuće tankera ´Prestige´. Istaknuto je kako će taj prijedlog biti iznesen i drugim članovima Jadransko-jonske inicijative.

Ministri su također najavili vjerojatno produljenje postojećeg Sporazuma o pograničnom režimu u Savudrijskoj Vali kazavši kako se taj sporazum pokazao uspješnim.

Na novootvorenom graničnom prijelazu bit će dopušten prijelaz s pograničnim propusnicama za stanovništvo s prebivalištem u pograničnom pojasu, jednokratnim dozvolama koje se izdaju na graničnom prijelazu, te uz valjanu turističku dozvolu. Granični prijelaz imat će radno vrijeme dnevno od 6 do 22 sata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara