Picula: Nacrt mišljenja o zahtjevu RH za članstvo u EU u siječnju

IZRADA "avisa" (mišljenja) Europske komisije o zahtjevu RH za članstvom u EU trajat će oko godinu dana, s tim da bi prvi nacrt mišljenja Komisija mogla pripremiti tijekom siječnja 2004, a objaviti ga u travnju, izjavio je u ponedjeljak u Saboru ministar vanjskih poslova Tonino Picula.L

"Očekuje se da će izrada avisa Komisije o zahtjevu naše zemlje za članstvo u EU trajati oko godinu dana. Prvi nacrt mišljenja Komisija bi mogla pripremiti tijekom siječnja 2004, a objaviti ga u travnju", rekao je Picula u svom izlaganju na sjednici saborskog Odbora za vanjsku politiku na kojoj se razmatrala kandidatura RH za članstvo u EU.

EU trenutno priprema upitnik za Hrvatsku koji ima gotovo 4.000 pitanja, a koji će nam biti uručen vjerojatno sredinom idućeg mjeseca u svrhu izrade mišljenja o zahtjevu RH za članstvom u EU, podsjetio je Picula i dodao da će prilikom izrade avisa Europska komisija primijeniti standardnu proceduru.

On je rekao da je uobičajen rok za odgovor na upitnik tri mjeseca, ali da bi zbog predstojećih ljetnih praznika Komisija željela s RH dogovoriti realan, ostvariv rok za odgovor na upitnik te da je spremna prije upućivanja upitnika održati konzultacije kako bi zajednički usuglasili datum upućivanja upitnika i rok za izradu odgovora.

Nakon što Komisija izradi mišljenje i uputi ga Vijeću ministara, Vijeće obično provodi detaljnu raspravu na svim razinama o avisu i priprema svoje izvješće koje služi kao temelj za donošenje političke odluke Europskog vijeća o davanju nekoj zemlji statusa kandidata.

"Za našu zemlju je ključno kontinuirano i intenzivno lobiranje kako bi se na sastanku Europskog vijeća u lipnju 2004., na kraju predsjedanja Irske Europskom unijom, našu zemlju proglasilo kandidatom i odredio datum početka pregovora o članstvu. Ja vjerujem da bi se to moglo desiti tijekom jeseni 2004. godine", istaknuo je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema njegovim riječima, Hrvatski sabor očekuje do kraja godine veliki posao usklađivanja zakonodavstva s europskim pravnim normama, a radi se o 76 zakona.

Do danas su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju RH s EU ratificirale Austrija, Irska, Danska i Njemačka. Španjolska, Francuska i Švedska to još nisu učinile. Tijekom ljeta trebale bi ga ratificirati Grčka i Portugal, a do kraja godine Belgija, Luksemburg, Italija i Finska. "Doista ćemo učiniti sve da Britanija i Nizozemska ukinu suspenziju na daljnji postupak ratifikacije", rekao je ministar.

Hrvatska od summita EU-a u Solunu, koji će se održati 21. lipnja, očekuje podršku šefova država i vlada za što bržu izradu mišljenja Komisije. Također se očekuje snažan politički zamah procesa stabilizacije i pridruživanja i politička podrška jačanju mehanizama suradnje i pomoći koji bi osnažili element pridruživanja u odnosu na stabilizaciju.

"Hrvatska je i do sada bila suočavana stalno, a ne samo periodično, sa krupnim izazovima na vanjskopolitičkoj sceni i mislim da smo položili sve testove. O tome prije svega svjedoči bitno poboljšan, trajno poboljšan međunarodni položaj RH. Međutim, mi smo se obvezali na vrlo ozbiljne stvari i doista očekujem u idućem periodu da ćemo biti na razini naših vlastitih ambicija", ocijenio je on na kraju svog izlaganja pred saborskim Odborom za vanjsku politiku.

Drugi dio sjednice Odbora, posvećen mišljenjima o postavljanju i opozivu šefova diplomatskih misija RH, bio je zatvoren za javnost.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara