PICULA: O DATUMU ULASKA U EU MOŽEMO SAMO SPEKULIRATI

Hrvatska se treba usredotočiti na provedbu reformi potrebnih za članstvo u Europskoj uniji, a o godini ulaska u članstvo u ovome trenutku možemo samo spekulirati, izjavio je u subotu hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula. L

"Puno je važnije da Hrvatska učini sve da čim prije zaključi proces reformi. Ostaje samo jedna neizvjesnost, a to je datum ulaska o čemu sada možemo samo spekulirati", rekao je ministar Picula na konferenciji za novinare zamoljen da komentira nedavnu izjavu grčkog premijera Kostasa Simitisa da bi Hrvatska mogla zaključiti pregovore o punopravnom članstvu 2008. ili 2009. godine.

"Izjava premijera Simitisa je vrlo važna jer je on prvi europski političar takvog formata, koji je spomenuo određeni datum. Ta nas izjava treba ohrabriti", rekao je Picula.

Hrvatska vlada je sebi postavila rok da se do kraja 2006. godine ispune svi uvjeti za članstvo u EU, kako bi se mogla pridružiti Rumunjskoj i Bugarskoj u sljedećem valu proširenja, koji je najavljen za 2007. godinu.

Glasnogovornica povjerenika Europske komisije za vanjske poslove Chrisa Pattena izjavila je da EU ne želi govoriti o datumima.

"Ne želimo govoriti o datumima jer brzina kojom će se zemlje približavati članstvu ovisi o brzini provedbe reformi", rekla je Pattenova glasnogovornica Emma Udwin.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U redu je ako neka zemlja sebi postavi cilj, ako je to motivira da napornije radi na provedbi rokova", dodala je Udwin.

Ona je potvrdila da će svaka zemlja biti ocjenjivana na osnovi individualnih postignuća. "Ako Hrvatska ostvari standarde, neće morati čekati nikoga", rekla je Pattenova glasnovornica.

Emma Udwin je neizravno rekla da je 2007. godina nerealan rok. "Pogledajte koliko je trebalo drugim zemljama, koje sada ulaze u EU, da prođu kroz težak proces usklađivanja zakonodavstva i provedbu svih nužnih priprema. Za to im je trebalo četiri godine", rekla je Udwin.

"Ne kažem da se to ne može učiniti brže, nego govorim na osnovi našeg dosadašnjeg iskustva. Sve ostalo možete sami izračunati", izjavila je Emma Udwin.

(Hina) sv dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara