Picula održao predavanje hrvatskim stajalištima u Bruxellesu

HRVATSKA želi prijeći iz statusa potencijalnog kandidata za članstvo u EU u ´kandidata s potencijalom´, izjavio je u srijedu u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula. 

´Nadam se da će Hrvatska ubrzo od potencijalnog postati stvarni kandidat na temelju svojih zasluga i postignuća. Drugim riječima, Hrvatska želi prijeći iz statusa potencijalnog kandidata u kandidata s potencijalom´, rekao je Picula u svom predavanju u Bruxellesu u organizaciji Europskog političkog centra, ugledne europske think-thank institucije te Zaklade kralja Bodouina.

Picula je svom predavanju na kojem su bili predstavnici europskih institucija, nevladinih organizacija, diplomati, politički analitičari, eksperti i novinari iznio hrvatsko stajalište o EU integracijama i razloge zašto se Hrvatska odlučila podnijeti zahtjev za članstvo u EU.

´Hrvatska čvrsto vjeruje da kao zemlja koja je dosegnula stupanj na kojem i njezina politička volja i njezine mogućnosti trebaju novi izazov i zaslužuju novu priliku´, rekao je Picula ističući da će aplikacija za članstvo u EU dati snažan poticaj unutarnjim reformama te da će status kandidata osigurati Hrvatskoj jače mehanizme za provedbu tih reformi.

´Hrvatska je zahvalna za pomoć koju dobija od Europske komisije kroz CARDS program´, rekao je hrvatski ministar dodajući da ta sredstva nisu dovoljna te da Hrvatskoj sada trebaju pretpristupni programi koji imaju jači i brzi učinak na reformske procese.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Picula je rekao da je RH svjesna obveza koje mora ispuniti i da je na tome već dosta učinjeno ponajprije u povratku izbjeglica te u suradnji s Haaškim sudom.

Također, Hrvatska želi nastaviti s regionalnom suradnjom sa svojim susjedima bez obzira na svoj status. ´Trebamo stabilnu i prosperitetnu BiH, stabilnu i prosperitetnu Srbiju i Crnu Goru, ne samo iz razloga stabilnosti, nego kao veliku mogućnost za investicije i tržište´ rekao je Picula.

Upitan spada li Hrvatska u ´staru´ ili ´novu´ Europu, kako je europski kontinent podijelio američki ministar obrane Donald Rumsfeld, aludirajući na razjedinjenost oko iračke krize, ministar Picula je rekao da Zagreb čvrsto vjeruje u potrebu iskrenog partnerstva između Europe i SAD-a

´Želimo li nadoknaditi izgubljeno vrijeme nije dovoljno trčati nego trebamo letjeti. Letjeti se ne može samo s jednim krilom, zato Hrvatskoj treba i Europa i SAD´, rekao je ministar Picula.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara