PICULA: OHRABRENI SMO POTPOROM ZA NAŠE EUROPSKE AMBICIJE

Hrvatska je ohrabrena potporom za svoje europske ambicije koju je dobila na međunarodnom skupu u Austriji, izjavio je u subotu hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

"Mi o sebi mislimo da smo dosta napravili i da imamo dobru europsku perspektivu ali kada na samo jednom mjestu toliko austrijskih i europskih uglednika iz političkog, diplomatskog, znanstvenog i novinarskog života i doslovce to ponove, onda smo više nego ohrabreni", izjavio je novinarima ministar Picula, koji sudjeluje na tradicionalnom Europskom forumu Wachau u Donjoj Austriji.

Europski forum Wachau jedan je od najuglednijih međunarodnoh skupova posvećen pitanjima proširenja i reforme institucija EU. Održava se jedanput godišnje u organizaciji austrijskog ministarstva vanjskih poslova i Pokrajinske vlade Donje Austrije. U dosadašnjoj praksi bili su pozivani uz sudionike iz zapadnoeuropskih država uglavnom visoki dužnosnici i ministri zemalja kandidata za EU. Ove godine pozvana je i Hrvatska.

"Tjedan dana nakon Europskog summita u Grčkoj Hrvatska je dobila prigodu da na još jednom međunarodnom skupu dobije potvrdu da se na nju ozbiljno računa kao na buduću članicu Europske unije", rekao je Picula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Upravo na ovakvim skupovima svi koji istupaju u ime Hrvatske moraju pokazati visok stupanj odgovornosti da govore više o reformama, o poslu koji idućih nekoliko godina moramo napraviti a ne o datumu primitka u Europsku uniju. Mogućnost da se pridružimo EU do konca desetljeća više je nego izvjestan", rekao je ministar Picula.

Šef hrvatske diplomacije je rekao da Hrvatska mora zadržati postojeći ritam prilagodbi Europi. "Moramo dovršiti posao i započeti novi - Europa više nije mitska zona domaće politike, Europa je tehnički posao", naglasio je ministar Picula.

On je sudjelovao na osobni poziv austrijske ministrice vanjskih poslova Benite Ferrero Waldner na prvoj plenarnoj sjednici Europskog foruma Wachau 2003. koji je danas bio posvećen temi - Kretanje prema proširenoj Uniji i regionalna perspektiva. U radu tog dvodnevnog međunarodnog skupa sudjeluje oko 200 sudionika. (

(Hina) spđ sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara