Picula: Pakt o stabilnosti sinonim za regionalnu suradnju

PAKT o stabilnosti postao je sinonim za regionalnu suradnju i pomaže zemljama u regiji u ostvarivanju njihovih aspiracija prema euroatlantskim integracijama, izjavio je u utorak u Cavtatu hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

"Pakt o stabilnosti ima vitalnu ulogu za zemlje u regiji i njihove aspiracije prema EU-u", rekao je Picula drugoga dana Regionalnog stola Pakta o stabilnosti, koji se održava u Cavtatu.

Regionalnim stolom Pakta o stabilnosti predsjeda njegov koordinator Erhard Busek, a u Cavtatu se okupilo 250 predstavnika zemalja sudionica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pakt je pridonio konstruktivnoj regionalnoj suradnji. Pakt o stabilnosti je postao je sinonim za regionalnu suradnju", istaknuo je hrvatski ministar, dodavši da su zemlje u regiji kroz Pakt o stabilnosti postale demokratičnije, sigurnije i stabilnije. Također se osvrnuo i na hrvatsku aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji, dodavši da Hrvatska uskoro očekuje odgovor Unije. Pritom je istaknuo važnost sastanka u Cavtatu, budući da će njegovi zaključci biti izneseni na summitu EU u Solunu u lipnju.

Na otvaranju drugoga dana Regionalnog stola govorio je i ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić, koji je također istaknuo ulogu Pakta o stabilosti u unapređenju regionalne suradnje. Ivanić je najavio održavanje regionalne konferencije koja će u lipnju ove godine u Sarajevu okupiti ministre unutarnjih poslova zemalja u regiji, s temom borbe protiv organiziranoga kriminala.

U ime Grčke, koja predsjeda EU-om do kraja lipnja govorio je nacionalni koordinator Pakta o stabilnosti, Panayotis Partsos. On je zemlje u regiji pozvao da nastave sa započetim reformama, kako bi što brže postigle europske standarde.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara