Picula primio izaslanstvo Crvenog križa

MINISTAR vanjskih poslova Tonino Picula primio je u ponedjeljak izaslanstvo Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) koju je predvodio Patrick Zahnd, šef izaslanstva ICRCa za srednju Europu sa sjedištem u Budimpešti, priopćio je MVP.

Picula je na sastanku upoznat s provedbom ovogodišnjih aktivnosti ICRC-a u Hrvatskoj, uključujući pomoć obiteljima nestalih i suradnja s Uredom RH za zatočene i nestale i pomoć u razminiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zahnd je posebice naglasio komplementarnost hrvatskog zakonodavstva u području međunarodnog humanitarnog prava, kao i ugled koji Hrvatska zahvaljujući tome uživa u ICRC-u, navodi se u priopćenju.

Picula je ocijenio neprocjenjivim značaj koji za Hrvatsku ima njen desetogodišnji cilj vezan uz potpuno razminiranje zemlje, te naglasio potrebu jačeg uključivanja međunarodne zajednice, posebice u cilju prevladavanja sigurnosnih problema pri povratku na područja koja treba razminirati.

Picula je također istaknuo aktivnosti Vlade RH u namjeri da izbjeglicama i prognanicima omogući prikupljanje potrebne dokumentacije za povratak, čemu pogoduju privremeno ukinuti vizni sustav sa Srbijom i Crnom Gorom, te pregovori s Bosnom i Hercegovinom radi osiguravanja prelaska granice uz pomoć osobne iskaznice, navodi se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara