Picula: Prioritet RH je EU, ali i odnosi sa zemljama poput Ukrajine

IAKO je Hrvatska okrenuta EU-u, NATO-u i odnosima sa susjedima, ne želi zanemariti odnose sa zemljama poput Ukrajine, rekao je u utorak u Kijevu hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

"Naš vanjskopolitički prioritet je Europska unija, želimo ući u NATO, želimo imati dobre odnose sa susjednim zemljama, ali ne želimo zanemariti odnose sa zemljama poput Ukrajine, koja će u budućnosti biti obećavajući partner", izjavio je Picula na kraju dvodnevnog susreta u Ukrajini.

"Ukrajina je korak-dva iza Hrvatske, ali ima jaku želju da svojim političkim i gospodarskim reformama postane što atraktivnija Euopskoj uniji", kazao je Picula dodavši da je ukrajinskim čelnicima prenio što je sve Hrvatska trebala učiniti da podnese kandidaturu za punopravno članstvo u Uniji.

On se u utorak sastao s ukrajinskim premijerom Viktorom Janukovičem i predsjednikom Vrhovne rade Volodimirom Litvinom. U ponedjeljak je Picula razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Leonidom Kučmom i ministrom vanjskih poslova Anatolijem Zlenkom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji razgovori su, kazao je Picula, potvrdili kontinuitet političkoga dijaloga između Hrvatske i Ukrajine.

"No, ovaj put smo se koncentrirali na to kako gospodarsku suradnju učiniti vrijednijom, ali i raznovrsnijom", kazao je Picula.

Kako je rekao hrvatski ministar, bilo je govora o planiranju buduće gospodarske suradnje, a i o konkretnim projektima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara