PICULA PRIREDIO DOMJENAK ZA PREDSTAVNIKE DIPLOMATSKOG ZBORA

Ministar vanjskih poslova Tonino Picula primio je u ponedjeljak, na prigodnom domjenku povodom božićnih i novogodišnjih blagdana, predstavnike diplomatskog zbora akreditirane u Republici Hrvatskoj, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Tom se prigodom, kaže se u priopćenju, ministar Picula osvrnuo na rezultate koje je hrvatska vanjska politika ostvarila u 2002. godini u 2002. godini, te na daljnje korake koje treba poduzeti, posebice s obzirom na ciljeve Hrvatske u kontekstu euro-atlantskih integracija.

´Ova će godina svakako s velikim optimizmom biti zapamćena po okončanom mandatu UN-ove misije o Prevlaci´, istaknuo je Picula. Također je podsjetio na to da je Hrvatska u ovoj godini postala punopravnom članicom CEFTA-e, a ušla je i u NATO-ov Akcijski plan za članstvo, što predstavlja važan korak u smjeru punog članstva u Sjevernoatlantskom savezu, kaže se u priopćenju.

Imajući u vidu da Hrvatska namjerava sljedeće godine podnijeti zahtjev za članstvom u Europskoj uniji, Picula je izrazio zadovoljstvo napretkom postignutim na tom putu. ´Posve smo svjesni naših sljedećih zadataka u provedbi traženih reformi i ispunjavanju naših međunarodnih obaveza´, rekao je ministar. Kao potvrdu hrvatske odlučnosti da do kraja provede zacrtano na putu priključenja Europskoj uniji ministar Picula je istaknuo jednoglasno usvajanje Rezolucije pristupanju EU, kaže se u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Sa zadovoljstvom možemo reći da smo ove godine usvojili Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, što dokazuje da Hrvatska izgrađuje europske standarde sebe radi, a time istodobno ispunjava preuzete međunarodne obveze´, istako je hrvatski ministar vanjskih poslova dodavši kako je pozdravljen nastavak suradnje s haškim tribunalom.

Nakon razdoblja ozbiljnih sukoba, Hrvatska je pokazala da može dati sve od sebe kako bi pridonijela miru, sigurnosti i stabilnosti u ovom dijelu svijeta. ´Sva otvorena bilateralna pitanja sada se rješavaju jedino uzajamnom suglasnošću i duhu uzajamnog poštovanja´, podsjetio je ministar poželjevši da sljedeće godine sve ´post-krizne´ probleme trajno zamijene pregovori o budućem napretku u područjima ekonomije, kulture, znanosti te obrazovanja, kaže se u priopćenju.

Doajen Diplomatskog zbora Apostolski nuncij Julio Eunaudi zahvalio se u ime nazočnih veleposlanika ministru Piculi na čestitkama povodom predstojećih blagdana te čestitavši Božić i Novu godinu istaknuo da je Republika Hrvatska u posljednjim godinama učinila velike pozitivne pomake koje međunarodna zajednica visoko cijeni, kaže se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara