Picula prosvjednicima objasnio stajališta RH o Iraku

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula u petak je predstavnicima Građanske inicijative, organizatora zagrebačkog prosvjeda protiv mogućeg rata u Iraku, objasnio ponašanje i stajališta Ministarstva vanjskih poslova i Vlade RH u vezi s mogućim ratom u Iraku.

Građansku inicijativu ´Dosta je ratova´, koja je 15. veljače na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića organizirala prosvjed protiv mogućeg rata u Iraku, predstavljali su Vesna Teršelić, Marina Škrabalo, Biljana Bijelić i Hrvoje Jurića.

Kako je priopćeno, članovi Građanske inicijative izvijestili su ministra Piculu o građanskom prosvjedu protiv rata u Iraku te peticiji koju je potpisalo 14.000 građana Hrvatske u Zagrebu i još osamnaest gradova. Izrazili su negodovanje s podržavanjem izjave Vilnius skupine, pitali o mogućnosti za neutralnost Republike Hrvatske te tražili uskraćivanje daljnjih usluga američkim i savezničkim snagama bez izričite rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a u pogledu Iraka. Zanimali su se i za stajalište hrvatske Vlade o prihvatu iračkih izbjeglica, ukoliko do rata dođe.

Ministar Tonino Picula rekao je da iznimno poštuje glas javnosti i razumije motive prosvjeda Građanske inicijative ´Dosta je ratova´´ te da hrvatska vanjska politika, naročito u posljednje tri godine otkako je on na čelu Ministarstva vanjskih poslova, jest politika pomirenja, mira i normalizacije, što je posebno vidljivo u odnosima s našim susjedima. Postoje međunarodne multilateralne obveze Republike Hrvatske te je pristanak uz izjavu Vilnius skupine ishod promišljene odluke, a u cilju pritiska na režim Sadama Huseina. Interes Republike Hrvatske je diplomatskim putem spriječiti ratove i ostati izvan njih. Hrvatska poštuje svoje međunarodne obveze te daje dozvolu SAD-u za slijetanje civilnih transportnih zrakoplova, no moguće zahtjeve, koji bi tražili više od toga, morat će se raspraviti u javnosti, Vladi i Saboru, navodi se u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ustrajno nastoji rješavati sporne međunarodne odnose diplomatskim putem i striktno poštovati sve svoje međunarodne obveze. Cilj hrvatske vanjske politike, sada najvažniji, je ulazak u Europsku uniju, pa je ministar Picula predstavnicima Građanske inicijative koja prosvjeduje protiv ratova kazao da njihovo djelovanje također pridonosi ulasku demokratske Hrvatske u Europsku uniju.

Na upit, postoji li još kakav zahtjev osim za korištenjem zračnog prostora i zračnih luka za potrebe koalicijskih snaga pod vodstvom SAD-a, na primjer za korištenjem kopnenih putova ili luka, ministar je odgovorio da ih nema te da nema nikakvih tajnih sporazuma u vanjskoj politici Hrvatske.

Na kraju 45-minutnog susreta ministar Picula zahvalio je predstavnicima Građanske inicijative na posjetu i razgovoru, a oni na dobivenim objašnjenjima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara