Picula: Račanovo stanje je toliko loše da se nadam da se više neće mučiti

TONINO PICULA, koji je danas posjetio Račana u bolnici, kazao je u emisiji Kontakt, kako je Račanovo stanje toliko loše da se nada da se više neće mučiti.

"Ja sam zaista bio optimist. Ali stanje Ivice Račana je toliko loše da se nadam da se više neće mučiti, da će to što prije završiti" - rekao je Picula.

Picula je dodao da mu je jedan liječnik kazao kako je kod Račana u pitanju jedan od najagresivnijih, najmalignijih tumora koje je vidio u svojih 35 godina rada.

Prema Piculinim riječima, jučerašnji susret Ivice Račana sa SDP-ovim čelnicima, kojima je izdiktirao svoju ostavku, je nešto što će on, "a najvjerojatnije i svi drugi sudionici", nositi u sebi do kraja života.

Tijekom emisije, pogotovo u njenom prvom dijelu, dosta se govorilo o ulozi Ivice Račana u prethodnih 17 godina hrvatske povijesti, a novinarka Večernjeg lista Jasminka Popović se osvrnula i na blizak i međusobno uvažavajući odnos SDP-ovog čelnika s predsjednikom Tuđmanom, citirajući pri tome anegdotu koju Vesna Škare-Ožbolt spominje na svom blogu. Naime, Tuđman je kazao za Račana kako je velika šteta što je na suprotnoj strani. Neven Šantić iz Novog lista  je, pak, nastojao osporiti mnoge koji posljednjih dana Račanov premijerski mandat 2000-2003. godine smatraju neuspješnim, navodeći cestogradnju i ekonomske pomake kao njegova neopravdano zanemarena dostignuća.

Mnogi od sudionika emisije su se kritički osvrnuli na pogrešne vijesti nekih medija o tome da je Ivica Račan umro tijekom dana, pa je Celestin Sardelić, član Savjeta SDP-a i bivši veleposlanik u Sloveniji, rekao da "svaki čovjek ima pravo na dostojanstvenu smrt".

U drugom dijelu emisije se dosta govorilo o tome kako će se SDP morati prilagoditi situaciji izazvanom odlaskom svog dugogodišnjeg vođe, kao i neumitnoj borbi za čelne pozicije. Dok Zdravko Tomac ponavlja jučerašnje stavove iz "Otvorenog" prema kojima su od medija istaknuti kandidati zapravo svojim preranim isticanjem dovedeni u loš položaj, drugi, kao politolog Anđelko Milardović, su spominjali nužnost da SDP proces pronalaženja novog vođe učini demokratskim, kao i da o budućnosti stranke i njenog vodstva krajnji sud moraju dati članovi, a ne medijska pompa.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara