Picula razgovarao s Pattenom i Solanom

HRVATSKA je potpuno svjesna da podnošenje zahtjeva za članstvo ne skraćuje popis njezinih međunarodnih obveza koje mora ispuniti da bi ušla u EU, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Ministar Picula sastao se u utorak s povjerenikom Europske komisije za vanjske poslove Chrisom Pattenom i visokim predstavnikom Europske unije za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javierom Solanom.

´Sama aplikacija ne skraćuje popis naših međunarodnih obveza, ali ona može, između ostalog motivirati tijela državne uprave da shvate da put u EU nema alternative´, rekao je Picula novinarima nakon sastanka sa Solanom.

Javier Solana je na zajedničkoj konfereniciji za novinare poručio Hrvatskoj da je najvažnije nastaviti s teškim radom na reformama te da se ne stvaraju prevelika očekivanja jer to može dovesti do frustracija.

´Ovo je prekrasan put, ali neki koraci koje će Vlada morati poduzeti neće biti laki, to nije lagan proces i to građani moraju znati´, rekao je Solana.

Ministar Picula je kazao da mu je povjerenik Patten rekao da će uspjeh hrvatske kandidature ovisiti samo o tome koliko će Hrvatska sama biti uvjerljiva u ispunjavanju svojih obveza. Nakon razgovora s Pattenom nije bilo zajedničkih izjava budući da se ministar Picula morao žuriti na sastanak sa Solanom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Zajednički nazivnik svih susreta hrvatskih i europskih dužnosnika u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu je potpora zahtjevu naše zemlje za članstvo u EU´, rekao je Picula.

Zamoljen da kometira izjavu britanskog ministra za europske poslove Dennisa MacShanea da put u Europu vodi preko Haaga, Picula je rekao da suradnja s Haškim sudom ostaje najvažniji kriterij za članstvo. ´Mi ćemo se truditi da ne dajemo povoda za kritike´, rekao je Picula.

Susretima sa Solanom i Pattenom okončan je posjet hrvatskog izaslanstva u Bruxellesu. U ponedjeljak se premijer Ivica Račan sastao s predsjednikom Europske komisije s Romanom Prodijem.

Picula je najavio da će predsjendik Republike Stjepan Mesić 10. veljače posjetiti Bruxelles i sastati se predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem.

Krajem sljedećeg mjeseca, 24. veljače, ministar Picula će ponovno posjetiti Bruxelles i sastati se s Trojkom EU-a u sklopu redovitog političkog dijaloga EU-Hrvatska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara