PICULA: RH SE U POSLJEDNJE TRI GODINE AFIRMIRALA KAO PARTNER EU

Hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula rekao je u srijedu da se Hrvatska u posljednje tri godine afirmirala kao ozbiljan partner EU, te je istaknuo važnost vođenja aktivne politike Zagreba prema jugoistočnoj Europi.

Picula je to izjavio na predavanju o hrvatskoj vanjskoj politici na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti.

"U protekle tri godine afirmirali smo Hrvatsku kao zemlju koja usprkos naslijeđenim problemima može odgovoriti na izazove i kvalitetno surađivati sa zemljama u čije društvo želimo ući", kazao je Picula.

"Hrvatsku se (u Europskoj uniji) percipira kao zemlju koja može pomoći konsolidaciji stanja u jugoistočnoj Europi. Problemi zemalja jugoistočne Europe opterećivat će nas niz godina, pa je naš nacionalni interes što aktivnije se uključiti u rješavanje tih problema", rekao je Picula.

On je kazao da Proces stabilizacije i pridruživanja zemalja jugoistočne Europe EU pruža jasnu perspektivu tim zemljama, "koje su u turbulentnim devedesetim godinama zaostale za naprednijim tranzicijskim zemljama".

"Dobro je što se u tom procesu vrednuju individualna postignuća tih zemalja", rekao je Picula.

Odgovarajući na pitanje o odnosima Hrvatske i Sjedinjenih Država u svjetlu protivljenja Zagreba upotrebi sile u Iraku bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a, Picula je kazao da "nema govora o krizi u odnosima".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da postoji nezadovoljstvo hrvatskom politikom prema krizi oko Iraka u nekim dijelovima američke administracije sasvim je izvjesno, ali nema govora o krizi u odnosima", rekao je Picula.

"Zenit jakih riječi i poruka je iza nas", kazao je Picula.

Osvrnuvši se na odnose sa Slovenijom, te na rješavanje pitanja duga hrvatskim štedišama Ljubljanske banke, Picula je kazao da je gospodarska i politička suradnja između dvije zemlje mogla biti i bolja da se "Ljubljana poštenije i pravednije postavila prema hrvatskim štedišama".

"Čini se da i slovenska javnost postaje sve više svjesna toga", dodao je Picula.

Hrvatski ministar vanjskih poslova također je podsjetio na postignuća koja je hrvatska vanjska politika ostvarila u posljednje tri godine.

On je kao uspjehe hrvatske vanjske politike naveo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, podnošenje molbe za punopravno članstvo u Uniji, ulazak Hrvatske u Partnerstvo za mir NATO-a, pristupanje u članstvo Svjetske trgovinske organizacije i CEFTA-e, završetak mandata UNMOP-a na Prevlaci, te sudjelovanje u nizu regionalnih inicijativa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara