PICULA S MINISTRIMA VANJSKIH POSLOVA NORVEŠKE I AUSTRALIJE

Hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula razgovarao je u utorak u New Yorku s ministrima vanjskih poslova Norveške i Australije o jačanju suradnje između tih zemalja i Hrvatske.

Picula u New Yorku sudjeluje na 58. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Norveškog kolegu Jana Petersona, Picula je, kako je rekao hrvatskim novinarima, informirao o stanju na jugoistoku Europe kao i o aktivnostima Hrvatske u pristupanju NATO-u, posebice o reformi Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je zahvalio Petersenu na programu balastnih voda koji je započet u svibnju kada je Petersen posjetio Zagreb. Riječ je o programu koji se relativno dobro razvija, u kojem se koriste značajna iskustva Norveške koja ima razvijenu tankersku plovidbu i radi na zaštiti Sjevernog mora, a zanimljiv je Hrvatskoj jer balastne vode iz tankera mogu biti prijetnja čistoći Jadranskog mora.

S australskim ministrom Alexanderom Downerom, Picula je konstatirao pomak u odnosima nakon što su Hrvatska i Australija u svibnju ove godine potpisale sporazum o socijalnoj zaštiti čime se ide na ruku velikom broju Hrvata koji žive u Australiji. Picula je kazao da će Hrvatska s Australijom početi razgovore i o zdravstvenoj zaštiti.

Picula je rekao novinarima kako je u razgovoru s Downerom dogovorena međusobna potpora Hrvatske i Australije nastojanjima dvije zemlje da postanu nestalne članice Vijeća sigurnosti. Australija bi htjela ostvariti tu svoju želju u mandatu 2006/2007., a Hrvatska 2008/2009.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara