Picula s rumunjskim ministrom vanjskih poslova

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula i njegov rumunjski kolega Mircea Geoana u četvrtak su u Strasborugu razgovarali o pitanjima bilateralne i regionalne suradnje, približavanju dviju zemalja EU, podršci Rumunjske ulasku Hrvatske u NATO i izgradnji naftovoda Constanca Omišalj.

Dvojica ministara, koji su u srijedu i četvrtak sudjelovali na zasjedanju Ministarskog odbora Vijeća Europe u Strasbourgu, razgovarali su o predstojećem posjetu rumunjskog predsjednika Hrvatskoj i potpisivanju bilateralnog Sporazuma o suradnji dviju zemlja u europskim integracijama.

Mircea Geoana potvrdio je podršku svoje zemlje što bržem ulasku Hrvatske u NATO.

"Čvrsto vjerujemo da vrata NATO-a trebaju ostati otvorena i Rumunjska će igrati vrlo aktivnu ulogu kako bi u najskorije vrijeme Hrvatska i druge zemlje zapadnog Balkana postale članice NATO-a" kazao je rumunjski ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izrazio je potporu potpisivanju Jadranske povelje između SAD-a, Hrvatske, Makedonije i Albanije kojom je potvrđena politika otvorenih vrata NATO-a.

Na sastanku je bilo govora i o suradnji u regiji, posebno o podunavskoj suradnji i održavanju konferencije Pakta o stabilnosti u Dubrovniku i summitu EU-a u Solunu.

"Također smo razgovarali o strateški važnom ekonomskom projektu naftovoda Constanca-Omišalj o čijoj realizaciji traju intenzivne konzulatacije naših nacionalnih kompanija", rekao je rumunjski ministar.

Surađivat ćemo na izgradnji energetske infrastrukture i jačanju robne razmjene u kojoj postoji debalans na strani Hrvatske, kazao je ministar Picula.

Odnose između Hrvatske i Rumunjske ocijenio je "u punom smislu partnerskima".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara