Picula sa žrtvama talijanskih logora o mogućem obeštećenju

MINISTAR vanjskih poslova Tonino Picula razgovarao je u Zagrebu s predstavnicima nekoliko udruga logoraša i stradalnika II. svjetskog rata u vrijeme talijanske i njemačke okupacije Hrvatske o mogućem obeštećenju bivših logoraša, priopćeno je u četvrtak iz ministarstva vanjskih poslova.

Picula je u srijedu odvojeno razgovarao s predstavnicima Hrvatske udruge logoraša antifašista u talijanskom logoru na Molatu, Udruge Otočni sabor i Vijeća Mjesnog odbora Savar, te s predstavnicima Udruge stradalnika II. svjetskog rata pod okupacijom Italije i Njemačke 1941.-1945., piše u priopćenju.

Tema razgovora bila je mogućnost obeštećenja logoraša talijanskih logora.

Predstavnici tih udruga drže da odšteta logorašima nije obuhvaćena isplatom ratne odštete Vlade bivšoj Jugoslaviji na temelju mirovnih ugovora.

Udruge su svoj odštetni zahtjev 1994. iznijele talijanskoj Vladi, ali im je odgovoreno da je to pitanje riješeno potpisanim međunarodnim ugovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnici udruga zanimali su se treba li pitanje obeštećenja logoraša uvrstiti u rad Mješovite hrvatsko-talijanske komisije. To je tijelo osnovano kako bi utvrdilo postoje li mogućnosti da se talijanski državljani uključe u postupak denacionalizacije u Hrvatskoj.

Druga mogućnost za bivše lograše jest da pitanje pdštete postave talijanskoj vladi na neki drugi način, priopćeno je.

Picula je u razgovoru naglasio da hrvatska i talijanska Vlada poštuju načela međunarodnih ugovora i u tom smislu obeštećenje logoraša ne može biti predmetom rada Mješovitog hrvatsko-talijanskog povjerenstva.

Predstavnici udruga ustvrdili su da će pokušati pridobiti podršku talijanskih udruga antifašista kako bi utjecali na talijansku vladu da se eventualno osnuju zaklade ili slične fondacije, onako kako je to učinila Njemačka.

Preko tih zaklada mogla bi se ostvariti naknada žrtvama koje su bile zatočene u koncentracijskim logorima pod talijanskom okupacijom za vrijeme II. svjetskog rata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara