Picula: SDP nije, prema rezultatima izbora, deklasirana stranka

TONINO PICULA, prvi na izbornoj listi SDP-a i LIBRE u 3. izbornoj jedinici na proteklim parlamentarnim izborima, izjavio je danas u Varaždinu kako je 3. izborna jedinica jedina gdje su podijelili mandate s HDZ-om u omjeru četiri naprama četiri, te da SDP prelazi u oporbu.

"SDP nije prema rezultatima izbora, deklasirana stranka i odlazi u Hrvatski sabor sa 43 zastupnika zajedno s partnerskim strankama", rekao je Picula na konferenciji za novinare.

Ocijenio je da je jedan od razloga ovih izbornih promjena inzistiranje dosadašnje vladajuće koalicije na, kako je kazao, "bolnim reformama koje trebaju dovesti do krupnih promjena u Hrvatskoj, osnažiti njene demokratske institucije i učiniti je poželjnim partnerom zemalja Europske unije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na novinarsko pitanje kako komentira Sanaderovu izjavu da je SDP najveći gubitnik na izborima, Picula je odgovorio da je "SDP-ov uspjeh na izborima solidan".

Na pitanje hoće li HDZ moći sastaviti stabilnu Vladu, procijenio je da će HDZ imati ozbiljnih problema, jer će morati ulaziti u koaliciju.

"Biti odan reformama i ostati popularan nije moguće. Vidjet će se hoće li Sanaderova Vlada ostati na reformskom putu i pri tom očuvati vlastitu stabilnost i stabilnost države", kazao je Picula.

Komentirajući moguću koaliciju HDZ-a i HSP-a, ustvrdio je da "ne želi podcjenjivati HSP koji je u minulom razdoblju napravio dosta da se oslobodi balasta ustaške ideologije", no kako ne zna je li to dovoljno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara